На фронті загинув системний адміністратор “Детектора медіа” Владислав Дзіковський

Дата: 13 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У грудні на Луганщині загинув старший кулеметник бронеавтомобіля Владислав Дзіковський, який до повномасштабної війни працював системним адміністратором “Детектора медіа”. Про загибель чоловіка остаточно стало відомо на початку квітня. 

Про це повідомляє видання “Детектор медіа” з посиланням на дружину Владислава Діану Дзіковську.

Фото: “Детектор медіа”

Голова ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова розповіла, що 24 лютого 2022 року Влад приїхав в офіс та перевіз у безпечне місце сервери та інше обладнання, необхідне для безперебійної роботи нашої громадської організації та сайтів.

У звичайному робочому ритмі рідко задумуєшся про щось глибоке в оточуючих, колегах. А ось зараз думаю про те, що саме такі українці, як Влад, надійні та абсолютно не пафосні у буденному житті, і захистили нашу Україну та кожного з нас від навали російських варварів. Світла та довга пам’ять Владу, глибокі співчуття всій  його родині. Ми переможемо, завдяки правді та силі кращих з нас, які завжди залишаться в наших серцях, – сказала вона.

Владислав мобілізувався 23 березня 2022 року, отримавши звання старший солдат. За словами дружини, від початку повномасштабної війни він ходив до військкомату тричі. Чоловіка ставили у резерв, на що той дуже злився. 

Дізнавшись, що в батальйон оперативного призначення імені генерал-майора Сергія Кульчицького набирають людей, Владислав завалив їх рапортами. Його взяли, а на початку червня, після двох тижнів навчання на полігоні, його підрозділ перекинули на східний фронт.

Чоловік брав участь у звільненні Сіверська. Згодом його підрозділ перемістився вище, до Кремінної.

Потім кілька місяців Влад служив у тилу на бориспільському аеродромі. А 10 грудня відбулася його друга фронтова ротація, яка тривала всього три дні. 13 грудня він зник безвісти між Кремінною та Серебрянкою. 

Його дружина, проаналізувавши розповіді очевидців, склала приблизну картину того, що сталося у той день. Був дуже важкий бій. Росіяни інтенсивно обстрілювали позиції українських військових. Коли пішла важка техніка окупантів, Владислав і його побратими вступили в бій, намагаючись дати можливість іншим українським бійцям відійти.

Дзіковський також потім намагався відійти, але через перехресний інтенсивний вогонь він не зміг добратися до своїх. Зі слів побратимів, він намагався бігти, але потім повернувся і стрибнув в один з окопів, де був бліндаж. І це востаннє, коли його бачили. 

У Владислава залишилися мати, дружина та двоє синів.

Прощання з військовим відбудеться в Києві 14 квітня 2023 року о 10:30 в Михайлівському соборі (вулиця Трьохсвятительська, 8). Поховають Владислава на Лісовому кладовищі.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення РФ скоїла 497 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Відомо про щонайменше 48 медійників, які загинули через військову агресію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter