На Франківщині працює шелтер для жінок, які постраждали від насильства під час війни

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

На Франківщині в межах проєкту “Поруч з тобою”, який реалізується мережею ГО “Елеос-Україна”, працює реабілітаційний шелтер святої Ольги для жінок та дівчат, які постраждали від насильства під час війни.

Всього від моменту впровадження проєкту допомогу вже отримали понад 200 жінок (віддалено і на базі шелтеру) з Київської, Донецької, Херсонської, Миколаївської, Луганської  областей,, пише ZMINA.

Івано-Франківщина (ілюстративне фото). Джерело: iftourism.com

Шелтер знаходиться в одному з гірських сіл у спокійному та тихому місці. Постраждалі можуть отримати комплексну допомогу як на його базі, так і віддалено. Йдеться про психологічний і медичний супровід, гуманітарну, правову та соціальну допомогу.

Компоненти допомоги

  • Евакуація зі звільнених від окупантів територій. Водії ГО евакуюють людей навіть під обстрілами, щодня ризикуючи життям. На маршрутах їх супроводжує соціальний працівник жінка, яка під час маршруту підтримує постраждалих жінок. 
  • Забезпечення проживання у шелтері
  • Соціальний супровід
  • Медична допомога у співпраці із 5 клініками в Україні: дві в Івано-Франківську, ще дві – у Києві, одна на Закарпатті
  • Психологічна допомога онлайн та офлайн
  • Психіатрична допомога – у співпраці зі спеціалізованою клінікою у Львові
  • Правова допомога: проєкт співпрацює напряму з Офісом генпрокурора, департаментом розслідування воєнних злочинів
  • Гуманітарна допомога – харчування, гігієна
  • Програма ресоціалізації

Також у межах проєкту розроблений Щоденник самодопомоги для жінок, які пережили травму сексуального насильства.

Термін перебування у шелтері для однієї жінки – один-шість місяців і може бути продовжений.

Кількість місць: 15–20 жінок і дівчат та членів їхніх сімей (з потенційним проживанням, що надається до 30 осіб одночасно).

У шелтері можуть розмістити жінок з дітьми всіх вікових груп та/або батьків з неповнолітніми дівчатами, які постраждали від сексуального насильства під час війни.

У “Елеос-Україна” закликали жінок, які постраждали від сексуального насильства з боку російських військових, не мовчати та звертатися по допомогу.

“Воєнні злочини до яких, зокрема, відноситься і сексуальне насильство, не мають строку давності, тому ми відкриті та чекаємо на звернення жінок, які постраждали від насильства та тортур, починаючи від 2014 року. Ми гарантуємо конфіденційність, гендерно-чутливу комунікацію та всю необхідну допомогу для відновлення. Ми поруч!” 

Контакт для звернення +380 98 389 7706

“Елеос-Україна” – мережа громадських організацій, що працює з 2014 року та має осередки у 15 регіонах України. Реалізує соціально важливі проєкти, направлені на захист жінок і матерів з дітьми від домашнього насильства, протидію стигмі та дискримінації щодо людей із ВІЛ, підтримку внутрішньо переміщених сімей тощо. 

Повномасштабне вторгнення поставило перед “Елеос-Україна” нові завдання. Одним з головних із них стала протидія воєнним злочинам, зокрема сексуальному насильству, яке російські військові використовують як метод ведення війни проти українців.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ зафіксувало щонайменше 6 випадків, коли до свавільно затриманих під час окупації українців разом із тортурами застосували сексуальне насильство (дані на 15 грудня 2023 року).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter