На деокупованих територіях України виявили понад 100 російських катівень

Дата: 07 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

На звільнених територіях у восьми областях України правоохоронці виявили 104 російські катівні, майже чверть з них окупанти облаштували на Харківщині.

Про це повідомив Генпрокурор Андрій Костін під час міжнародної конференції з прав людини “Свобода або страх”.

Катівня в Ізюмі. Фото: Belkis Wille / Human Rights Watch
“На всіх звільнених від ворога територіях було виявлено катівні та місця незаконного утримання. Це 104 катівні у 8 областях України. Найбільша кількість катівень була виявлена у Харківській області  – 25, Запорізькій  – 18, Херсонській  – 11, Донецькій  – 10. А також (були виявлені. – Ред.) 19 (катівні. – Ред.) на території РФ”, – зазначив генпрокурор.

За його словами, Офіс генерального прокурора володіє інформацією про те, що майже 90% полонених та утримуваних піддаються тортурам або тому чи іншому виду насильства – фізичного чи психологічного.

Костін підкреслив, що навіть саме затримання цивільного вже є воєнним злочином, а тортури, жорстоке поводження і позбавлення доступу особи до правосуддя  – це інші окремі воєнні злочини, винуватці яких мають бути покарані.

Генеральний прокурор запевнив, що українські правоохоронці фіксують ці факти у відкритих кримінальних провадженнях.

На його переконання, катування у РФ – це спланована державна політика.

Нагадаємо, станом на початок вересня поточного року правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter