МЗС України засудило показ стрічки “Росіяни на війні” в межах Венеційського кінофестивалю

Дата: 08 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України виступило з рішучим протестом проти показу фільму “Росіяни на війні” російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової в межах Венеційського кінофестивалю.

Про це йдеться на сторінці міністерства у Facebook.

Анастасія Трофімова з командою на Венеційському кінофестивалі. Джерело: REUTERS

У заяві МЗС підкреслили, що демонстрація стрічки є образою для жертв війни та є інструментом російської пропаганди, викривляючи реальність російської агресії.

У міністерстві виступили з вимогою припинити спроби надання Росії міжнародної культурної сцени, яку РФ використовує для відбілювання своїх злочинів.

“Російські солдати, які вчиняють звірства в Україні, мають отримувати слово не на престижних кінофестивалях, а на лаві підсудних”, – йдеться у повідомленні.

Водночас у листі посла України в Італії Ярослава Мельника президенту Венеційського кінофестивалю Пʼєрпаоло Буттафоко наголошується на недопустимості демонстрації стрічки в умовах війни Росії проти України.

Український дипломат назвав вибір для показу поза конкурсом фестивалю стрічки “Росіяни на війні” недоречним і образливим для українського народу”. Він наголосив на тому, що фільм Трофімової проявляє співчуття до агресора, одночасно знецінюючи жертви агресії, попри тисячі втрачених українських життів і мільйони покалічених життів від рук росіян.

“Це фільм спрямований на те, щоб викликати співчуття до солдатів окупаційної армії, розповісти про “гуманність вбивць”, зрівняти агресора і жертву, знецінити та нормалізувати жах, який ці “звичайні люди”, як називає їх режисерка, російські солдати, спричинили в іншій країні”, – наголосив Мельник.

Генеральне консульство України в Торонто звернулося до організаторів Міжнародного кінофестивалю в Торонто з вимогою скасувати показ цього фільму.

Нагадаємо, що на 81-му Венеційському кінофестивалі презентували документальний фільм “Росіяни на війні” російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової: стрічка обурила українських митців, які назвали її “чистим зразком російської пропаганди”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter