МЗС України висловило рішучий протест Росії через вирок українцеві Кашуку

Дата: 09 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

МЗС України висловило рішучий протест Росії через вирок підконтрольного Росії “суду” в тимчасово окупованому Криму громадянинові України Денису Кашуку, якого засудили до трьох років і восьми місяців арешту за звинуваченням у нібито купівлі й зберіганні вибухівки.

Про це повідомила пресслужба зовнішньополітичного відомства.

“Окупаційна влада позбавила Д. Кашука належного права на захист, зокрема допустила до справи незалежного адвоката тільки на стадії судового розгляду. Окрім цього, чинила психологічний тиск на затриманого у вигляді погроз на адресу його родичів. Окремі члени сім’ї внаслідок таких погроз були змушені покинути окупований півострів. Розцінюємо такі дії окупаційної влади Криму як продовження політичних репресій проти громадян України, які живуть в умовах окупації”, – сказано в заяві МЗС.

Українське зовнішньополітичне відомство закликало Росію припинити порушувати права людини й почати виконувати резолюції ООН щодо тимчасово окупованого Криму.

Також у відомстві наголосили, що підконтрольна Росії влада “ставить під загрозу життя і здоров’я громадян України”, оскільки в російських місцях позбавлення волі, за даними МЗС, відсутній належний медичний захист під час стрімкого поширення вірусу COVID-19.

“Україна вимагає забезпечити в повному обсязі право на життя і доступ до медичного забезпечення незаконно ув’язнених українців, забезпечити безперешкодний і безпечний доступ міжнародних моніторингових місій, Міжнародного комітету Червоного Хреста до тимчасово окупованих територій і незаконно утримуваних громадян України з метою проведення кваліфікованого медичного обстеження і лікування”, – йдеться в заяві.

Також МЗС закликало міжнародну спільноту посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на Росію для припинення порушень прав людини в анексованому Криму, звільнення українських політв’язнів і відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Нагадаємо, “суддя” підконтрольного Росії “Армянського міського суду” Лариса Лихачова засудила сімферопольця Дениса Кашука до трьох років і восьми місяців колонії загального режиму. Вирок набере чинності протягом 10 днів. Адвокат Кашука водночас повідомив, що не планує оскаржувати вирок.

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження за статтею про незаконне позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter