Минулого тижня кримські “суди” ухвалили три вироки за ухилення від служби в російській армії

Дата: 26 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Кримські “суди” за минулий тиждень ухвалили ще три вироки за ухиляння від служби в збройних силах Російської Федерації.

Про це інформує Кримська правозахисна група (КПГ).

19 травня 2020 року обвинувальні вироки ухвалили “судді” Марія Бриндя (“Нижньогірський районний суд”) та Ігор Дегтярьов (“Кіровський районний суд”) і 21 травня – Віктор Клімаков (“Ленінський районний суд”).

Правозахисна організація нагадує, що за весь період тимчасової окупації півострова порушено й передано до суду 101 кримінальну справу проти кримчан, які уникали мобілізації до російської армії. У 96 справах “суди” вже ухвалили вироки за ст. 328.КК РФ. Санкція цієї статті передбачає покарання від штрафу в розмірі до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до позбавлення волі терміном до двох років.

Правозахисники Кримської правозахисної групи наголошують, що мілітаризація цивільного населення в Криму є однією з основних загроз правам людини й наслідком окупації.

Як відомо, з 2015 року Росія в окупованому Криму мобілізувала до збройних сил 21 744 особи. Наразі на півострові триває весняний призов. РФ планує мобілізувати до своєї армії навесні ще 3 300 кримчан.

За російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Читайте докладніше: Росія відправляє кримчан воювати в Сирію. Правозахисники направили докази незаконного призову в Гаагу

Правозахисники нагадують, що мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Кримська правозахисна група звертається до кримчан з проханням надсилати на електронну пошту організації info.crimeahrg@gmail.com матеріали на підтвердження військового призову в Криму (повістки, фото- й відеоматеріали). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді.

Як відомо, минулого року прокуратура АРК спільно з Кримською правозахисною групою, Регіональним центром прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в Збройних силах Росії.

У лютому прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter