Минулого року в Україні зафіксували 22 випадки злочинів ненависті через гомофобію чи трансфобію – Freedom House

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

За 2022 рік монітори Freedom House зафіксували 39 випадків дій на ґрунті гомофобії або трансфобії та мову ворожнечі з боку приватних осіб або груп. 22 з них є злочинами ненависті, 17 – інцидентами ненависті. У трьох випадках були вияви мови ворожнечі.

Про це йдеться в річному звіті організації. 

Фото: Unsplash

“Загалом у 2022 році значно знизилася кількість нападів на ЛГБТ+-центри/заходи або активістів з боку ультраправих угруповань через відсутність публічних ЛГБТ+-заходів і перемикання уваги опонентів до військових справ. Водночас зовсім без інцидентів не обійшлося”, – розповіли у Freedom House.

Одним з них того року став напад у Львові на керівницю громадської ЛГБТ-організації “Інсайт” та очільницю громадської ініціативи “Марш жінок” Олену Шевченко. У квітні активістку облили невідомою речовиною, унаслідок чого вона отримала хімічний опік обличчя та очей. Сама Олена пов’язує цей напад зі своєю громадською активністю. 

Фото: телеграм-канал “Інсайту”

Ще одним відомим випадком злочину ненависті є напад біля київського ЛГБТ-клубу “Versace”, що стався в червні минулого року. Олекса (хлопець ЛГБТ-військового, який загинув на фронті на Харківщині) давав інтерв’ю іноземним журналістам біля клубу.

До них підійшла група молодиків і намагалася завадити дати інтерв’ю. Після того як їм це не вдалося, молодик ударив Олексу в щелепу. Нападникам нібито не сподобалося, що хлопець був на підборах і загалом належав до ЛГБТ-спільноти.

За Олексу почала заступатися його подруга, трансгендерна дівчина, блогерка Шеріл. У відповідь їй бризнули в обличчя перцевим балончиком та тричі вдарили.

Загалом у 2022 році правозахисники зафіксували 105 випадків дій на ґрунті гомофобії або трансфобії, дискримінації та інших порушень прав людини.

“Уже кілька років поспіль ми спостерігаємо тенденцію до зниження кількості зафіксованих кейсів. Слід зазначити, що з 2021 року через брак ресурсів монітори припинили документування незначних інцидентів, в яких були відмічені лише словесні образи та погрози у взаємостосунках”, – наголошується у звіті.

Скриншот зі звіту Freedom House

Крім того, під час повномасштабної війни значно знизилася кількість злочинів ненависті так званого “змішаного типу”, тобто тих злочинів, коли жертву для пограбування чи вимагання обирають саме через її сексуальну орієнтацію.

Причиною цьому, як зазначають у Freedom House, може бути зниження активності користувачів інтернет-ресурсів для гей-знайомств, якими зазвичай послуговувалися злодії.

Нагадаємо, що впродовж 2022 року в споживчій сфері монітори Freedom House задокументували п’ять випадків дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Так, два з них полягали у відмові в обслуговуванні, інші два – у незаконному виселенні з житла, ще один – у бездіяльності адміністрації закладу харчування. У двох з цих кейсів майно потерпілих пошкодили, а ще в одному – застосували фізичне насильство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter