Минулого року в Україні на 43% зросла кількість усиновлень

Дата: 18 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Минулого року в Україні на 43%, у порівнянні з попередніми роками, зросла кількість усиновлень.

Про це повідомили в Мін’юсті. 

 
Усього за 2020 рік кількість усиновлень сягнула 2047, з них 1890 дітей знайшли родину в Україні, 18 усиновили громадяни країн колишнього СРСР, а в 139 випадках усиновлювачами були іноземці.  

Торік уряд повідомляв, що зробив процедуру всиновлення прозорішою, а також запровадив нову програму навчання кандидатів в усиновлювачі та спеціальний курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

“Після проходження обов’язкового і безкоштовного курсу навчання всім батькам видається довідка, яка засвідчує проходження цього курсу і їхню готовність стати усиновлювачами, в ній указується кількість дітей, їхні стать та вік, рекомендації щодо можливості всиновлення. Тобто ця довідка є остаточним документом у пакеті, який подається всіма заявниками до суду – інстанції, яка ухвалює остаточне рішення щодо всиновлення”, – розповідали минулого року урядовці. 

Також торік Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які мають інвалідність, проживати в прийомній сім’ї або дитячому будинку сімейного типу з батьками-вихователями до досягнення 23-річного віку.

Нагадаємо, з 2017 року в Україні розпочалася реформа інтернатів, що мала на меті створити умови, щоб дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах або мають проблеми зі здоров’ям, виховували в рідних, прийомних чи патронатних родинах. Однак нещодавно дитячий омбудсман розповів, що Кабмін планує скасувати зміни. 

Раніше ZMINA розповідала про те, як живуть вихованці дитбудинків на Полтавщині, Херсонщині та Дніпропетровщині. Після дослідження, яке провели благодійники в низці будинків дитини, стало відомо, що кожен другий, хто потрапляє до закладів, має батьків, не позбавлених прав. Водночас багато сімей не підтримують з дітьми зв’язку попри те, що залишаються їхніми законними представниками. Родини віддають дітей до закладів через складні життєві умови, адже не отримують достатньої підтримки від відповідальних служб. 
 
У закладах вихованці змушені жити в поганих умовах, у середньому по 10 осіб в одній кімнаті. Також вони практично не отримують необхідної реабілітації та медичної допомоги, а персонал, який відповідає за це, ставить їм фейкові діагнози та лікує методами, застосування яких не має наукового підґрунтя.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter