Сироти та діти з інвалідністю, позбавлені батьківського піклування, зможуть до 23 років жити в прийомних сім’ях

Дата: 07 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які мають інвалідність, проживати в прийомній сім’ї або дитячому будинку сімейного типу з батьками-вихователями до досягнення 23-річного віку.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

До ухвалення закону вихованці жили в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу до 18-річного віку, а якщо продовжували навчання в закладі професійної або вищої освіти, то до 23 років чи до випуску. Проте діти, які за станом здоров’я не могли навчатися та працювати, потребували стороннього догляду та уваги.

Поточного року, як розповіли автори законопроєкту в пояснювальній записці, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховуються 23 особи, а наступного року їхня кількість зросте до 29. За підрахунками депутатів, для забезпечення потреб 23 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність, на 2020 рік потрібно 1,9 мільйона гривень, а на 2021 рік –  2,4 мільйона. Водночас для реалізації положень законопроєкту, як наголосили парламентарі, не знадобиться додаткових бюджетних коштів.

Наразі підтриманий законопроєкт передали на підпис президентові Володимиру Зеленському

Відомо, що 17 тисяч дітей в Україні перебувають на обліку з усиновлення. Водночас минулого року сім’ю в країні знайшли 1419 дітей.

Нагадаємо, що під час коронавірусної пандемії тисячі дітей в Україні повернулися в родини зі шкіл-інтернатів, будинків дитини та центрів соціально-психологічної реабілітації. Однак умови проживання в сім’ях, до яких повернули дітей, як наголошували правозахисники, відповідальні за це органи не перевіряли. 

Фотографія обкладинки: Shutterstock 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter