Миколі Семені вручили обвинувальний висновок

Дата: 20 Січня 2017
A+ A- Підписатися

У Криму журналісту Миколі Семені пред’явили обвинувальний висновок у справі про сепаратизм за статтею 280.1 Кримінального Кодексу Росії.

Про це повідомляють Крим.Реалії.

Слідство стверджує, що кримський журналіст “підготував статтю під назвою “Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму”, в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації”.

В обвинувальному висновку використані цитати, що містять, на думку слідства, сепаратистські висловлювання, і докладно описано, як Микола Семена відіслав текст статті до редакції електронною поштою.

Сам журналіст свою провину заперечує. За версією слідства, Семена порушив законодавство “з мотивів політичної ворожнечі у ставленні до Російської Федерації”.

Одне з наведених доказів – показання самого Семени і текст його електронного листа в редакцію, якого він видалив відразу після відправлення.

Також у документі наведено свідчення свідків звинувачення, у ролі яких виступають оперативні співробітники ФСБ, які, крім відомостей по суті, також розповіли про “оперативний супровід справи” – обшуки, інформацію, отриману з вилученої техніки журналіста, зокрема його особисте листування.

Свідком звинувачення виступає також кримський журналіст Сергій Мєшковой, який наразі, за попередніми відомостями, працює у прес-службі угруповання “ЛНР”. Журналіст стверджує, що “матеріали, підготовлені Семеною, завжди недостатньо об’єктивно характеризували суспільно-політичну ситуацію в республіці Крим, і Семена дотримувався чітких проукраїнських і антиросійських поглядів”.

До матеріалів справи, судячи з обвинувального висновку, долучені експертизи, ініційовані ФСБ – лінгвістична й авторознавча. Крім того, до матеріалів справи долучена політологічна експертиза російського експерта Михайла Савви, який вказує, що “територія республіки Крим є частиною України, і законодавство Російської Федерації не поширюється на її територію”. Михайла Савву зазначено в документі як свідка захисту. Крім нього, захист планує допитати головного редактора Крим.Реалії Володимира Притулу й експерта.

Адвокат Семени Еміль Курбедінов зазначив, що обвинувальний висновок було вручено з порушенням кримінально-процесуального кодексу: документ мав вручити представник прокуратури, тоді як Семені висновок передав слідчий ФСБ Олександр Паршутин у будівлі управління.

Нагадаємо, навесні в Криму пройшли масові обшуки, в тому числі, у незалежних журналістів, яких підозрювали у співпраці з Крим.Реалії. Щодо автора Радіо Свобода Миколи Семени порушили кримінальну справу за підозрою в закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Російське слідство заборонило йому залишати півострів.

23 серпня захист Миколи Семени закликав ФСБ випустити його з Криму на лікування.

До цього відпустити Миколу Семену на лікування до Києва у російської влади вимагали Міжнародна і Європейська федерації журналістів, а також офіс Представника ОБСЄ з питань свободи слова.

Кримське управління ФСБ Росії відмовило в задоволенні клопотання захисту кримського журналіста Миколи Семени про виїзд його на лікування до Києва.

Половину матеріалів кримінальної справи проти кримського журналіста Миколи Семени становить оперативна зйомка екрану його комп’ютера, що свідчить про постійне стеження та прослуховування з боку спецслужб.

28 листопада Семена через заборону на виїзд з півострова не зміг власноруч отримати в Брюсселі європейську премію в галузі свободи слова ім. Павла Шеремета.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter