“Ми їх посадимо в автобуси”: колаборант погрожує депортацією мешканцям без російського паспорта у селищі на Херсонщині

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Призначений росіянами головою окупованої Лазурненської селищної територіальної громади Скадовського району Херсонської області погрожує тим, хто не взяв російський паспорт, вивезти з дому у невідомому напрямку. 

Відеозвернення він опублікував у власному телеграм-каналі. 

Скриншот відео

Ім’я колаборанта – Олександр Дудка. Як розповідали у Центрі журналістських розслідувань, він був директором місцевого комунального підприємства. Після окупації він активно почав допомагати росіянам та зніматись у пропагандистських роликах, наприклад, як веде на отримання російського паспорта 103-річного дідуся з вадами зору. 

Своє звернення Дудка адресував “тим, хто чекає”, а у відео лається на “ждунів”. Чоловік підтвердив інформацію, що надходила з окупованих територій, про те, що без російського паспорта люди не отримують медикаментів. 

“У першу чергу це стосується інсулінових, які на собі вже відчували, як бути громадянином іншої країни”, – каже Дудка. 

Підтвердив колаборант й інформацію про погрози батькам, які не віддають дітей до російських шкіл. У своєму зверненні він пригрозив їм “адміністративною відповідальністю, а потім – кримінальною”. 

“А потім ми їх посадимо в автобуси, вивеземо на смугу розмежування і відправимо їх у ваші школи українські, де ви будете вчитися. Якщо вас не влаштовують закони Російської Федерації, прохання зібрати речі й готуватися на виїзд”, – говорить він. 

Дудка не вперше погрожує мешканцям окупованих територій. 

Нагадаємо, що раніше у Горностаївці на Херсонщині міг померти чоловік, якого лікарі не оглянули без паспорта РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter