Центр журналістських розслідувань: В окупованій Горностаївці помер чоловік, якого лікарі не оглянули без паспорта РФ

Дата: 12 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В окупованому селищі міського типу Горностаївка на Херсонщині помер місцевий мешканець, якому без російського паспорта відмовилися надавати допомогу лікарі. 

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

Ілюстраційне зображення будинків у Горностаївці. Фото: вікіпамія

Горностаївку окуповано з минулого року, а на початку поточного херсонські журналісти повідомляли, що лікарню в населеному пункті планують закрити, 

Втім, судячи з повідомлення ЦЖР, установа працює, однак не приймає людей без російських паспортів. Очолив її колаборант Роман Полтавець

“Людям доводиться буквально вмовляти лікарів надати їм медичну допомогу, але ті відмовляють і першим ділом питають про наявність російського аусвайса. Один з мешканців Горностаївки кілька тижнів тому помер через те, що його відмовилися вчасно пролікувати, хоча він би міг ще багато прожити. Йому було лише близько 63–65 років”, – цитують журналісти мешканців громади. 

Наприкінці червня український Генштаб розповідав, що в Горностаївці росіяни маркують будинки людей, які поїхали. Роблять це для того, щоб відібрати житло. Про таку практику ЦЖР повідомили і їхні джерела, а серед відібраного майна не тільки житлові будинки, але й, наприклад, магазини. 

“Вже чимало місцевих магазинів, які закрилися через виїзд їхніх власників, відкрили якісь невідомі люди”, – розповідають джерела. 

Потерпають у Горностаївці й від нестачі води, а проблема ця переважно стосується верхньої частини селища. Це пов’язують зі зменшенням рівня води в місцевих свердловинах внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС і знищення Каховського водосховища.

Нагадаємо, що про практику відмови лікувати людей без російських паспортів на окупованій Херсонщині повідомляв також Генштаб. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter