МВС щороку звітуватиме про кількість проведених негласних слідчих дій

Дата: 20 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ буде щороку звітувати, скільки його слідчі провели негласних дій, які обмежують право громадян на приватність. 

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, такий захід Плану дій з реалізації Нацстратегії у сфері людини відомство погодило з громадськістю на спільній робочій зустрічі 20 березня.   

 

Пункт 30.1 Плану дій стратегії зобов’язує уряд створити ефективну систему незалежного контролю за роботою правоохоронних органів у частині додержання права на приватність. Захід передбачає оприлюднення на сторінках МВС та Нацполіції щорічних знеособлених звітів про кількість проведених негласних слідчих розшукових дій, які обмежують право на приватність. Це дозволить прослідкувати динаміку втручання держави у право на приватність. 

Представник Консультативної місії ЄС Вадим Човган вважає, що до виконання заходу має долучитись судова влада. Бо до судів за дозволами про негласні слідчі дії звертається, зокрема, СБУ. 

“Нещодавно з’явилась інформація, що кількість негласних слідчих дій сильно зросла у порівнянні з минулими роками. Має бути єдиний орган, який буде збирати до купи таку інформацію і оприлюднювати її”, — сказав він і додав, що оскільки Нацстратегія — урядовий документ, то судова влада може долучитись виконання заходу за згодою. 

Начальник відділу Головного слідчого управління МВС Ігор Калантай запропонував долучити до виконання заходу також Генпрокуратуру, оскільки вона також провадить негласні слідчі дії. 

Учасники робочої зустрічі вирішили видалити із заходу фразу “використання результатів у розслідуванні відповідних злочинів і судових рішень”, бо не було автора заходу, який би пояснив, що мається на увазі. 

Микола Мирний, Центр інформації про права людини для Антидот 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter