Музей Сковороди, який росіяни зруйнували у 2022 році, запрацював в онлайн-форматі

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди, який росіяни обстріляли у 2022 році, відновив роботу в цифровому форматі.

Про це повідомляє харківське видання “Люк”.

Фото: Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди

Раніше музей функціонував на Харківщині, утім, тепер, як зазначають його працівники, він існуватиме “без часу і простору”.

“Музей, що втратив форму, але не втратив зміст. Музей, що збереже твої ідеї, труди і мрії, погляди й настанови”, – йдеться на сайті установи.

Так, команда музею запустила проєкт “Музей майбутнього”, який дозволяє здійснити віртуальну екскурсію музеєм. Ініціатори проєкту розповіли, що сайт обʼєднує кілька інновацій, метою яких є переосмислення та створення сучасної ідентичності музею, що був знищений внаслідок російської атаки.

На сайті представлені події, що відбулися з музеєм за останні два роки, а також онлайн-маршрут “Сковорода садівник”, який розповідає про життєвий шлях філософа та дуб, під яким він любив відпочивати.

Фото: Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди

Крім того, на сайті можна зробити попереднє замовлення на “Жолудь Сковородуба”, який кожен зможе виростити самостійно.

Як зазначає видання, будівлю музею планували законсервувати, але через брак фінансування роботи не розпочалися вчасно. Харківська обласна військова адміністрація виділила кошти тільки наприкінці 2022 року, а в липні 2023 року голова ХОВА Олег Синєгубов обіцяв, що консервація буде завершена до зими. Проте цей процес досі не завершений. Синєгубов пояснює це тим, що на тендер подалася лише одна компанія, через що не вдалося обрати підрядника.

Колишній міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначав, що для відновлення музею потрібно близько 112 мільйонів гривень. До збору коштів долучилися відомі українські виконавці, такі як Святослав Вакарчук, Kalush Orchestra, Skofka, Jerry Heil, Wellboy, а також популярний блогер кіт Степан.

Нагадаємо, що у ніч проти 7 травня внаслідок прямого влучання російської ракети згорів Національний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка на Харківщині. Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний син директора музею, який тієї ночі залишився охороняти приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги та відправили до лікарні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter