МОЗ звернулося до низки виробників екстреної контрацепції, щоб перевести її до безрецептурних препаратів

Дата: 12 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоровʼя не проти переведення препаратів для екстреної контрацепції до групи ліків, які відпускаються без рецепта. Воно вже звернулося до низки виробників із проханням розглянути можливість перереєстрації таких препаратів в Україні як безрецептурних.

Про це повідомили в міністерстві. 

Фото: Wonderzine Україна

“Свобода вибору – основа демократичних суспільств. Зокрема, це і право жінки перервати небажану вагітність. Особливо коли йдеться про випадки сексуального насилля. Однак усі контрацептиви екстреного застосування є гормональними, а отже можуть мати серйозний вплив на здоровʼя та подальше самопочуття жінки”, – йдеться в повідомленні.

Як пояснили в міністерстві, засоби екстреної контрацепції зазвичай мають дві діючі речовини – левоноргестрел та уліпристалу ацетат.

Препарати на основі левоноргестрелу відпускаються без рецепта у 23 країнах ЄС. Однак одночасно в низці країн, зокрема Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні та Польщі, вони є рецептурними. Навіть в Угорщині, де розташована штаб-квартира виробника оригінального препарату, він є рецептурним.

А ліки на основі уліпристалу ацетату в більшості країн Європейського Союзу доступні без рецепта. В Україні не зареєстровано оригінальний препарат, проте доступні аналоги, які відпускаються за рецептом.

Тож у МОЗ не заперечують щодо переведення препаратів екстреної контрацепції до групи безрецептурних ліків. Однак з чіткими обмеженнями їхнього відпуску щодо віку пацієнтів.

“За попередньою інформацією, один з виробників оригінальних ліків уже розглядає можливість подати документи для перереєстрації препарату. Попередньо, у разі подання виробниками всіх необхідних документів, процедура перереєстрації кожного препарату триватиме близько місяця”, – додали в установі.

Раніше ZMINA писала, що петицію з проханням забезпечити безрецептурний продаж препаратів екстреної контрацепції підписали понад 25 тисяч українців. Документ зʼявився 19 травня цього року і за три місяці набрав понад 25 тисяч підписів, значну частину з яких – за кілька днів до кінцевого терміну. 

На думку підписантів, перешкоди в доступі до засобів екстреної контрацепції призведуть до збільшення кількості абортів, народження небажаних дітей і загалом до страждань жінок і дітей. Водночас негативні наслідки від можливого неправильного застосування екстреної контрацепції, як зауважує авторка, значно менші, ніж від небажаної вагітності. 

Нагадаємо, що з квітня 2023 року МОЗ запровадило електронний рецепт на всі рецептурні ліки. У міністерстві пояснили, що перелік препаратів не розширювався, а додатковий інструмент (е-рецепт, крім звичайного паперового) стосувався вже чинного списку. Тоді ж зʼясувалося, що препарати екстреної контрацепції були та є рецептурними. 

Читайте також: На шоу “Трендсеттер” чоловіки знову просували заборону абортів. У чому шкода таких наративів, пояснюють експертки

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter