МОЗ розповіло про реабілітацію у відомчих медзакладах: які послуги будуть доступні та в якому обсязі?

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У відомчих лікувальних закладах України мають з’явитись мультидисциплінарні реабілітаційні команди, а у деяких – реабілітаційні відділення.

Про це повідомили в уряді. 

Фізіотерапевт MSF Ахмад Алросан масажує ногу пацієнта під час сеансу після операції на нозі у Києві торік. Фото: HUSSEIN AMRI/MSF

Мова йде про заклади, підпорядковані Міноборони, МВС, Мінінфраструктури, Мінсоцполітики, Мін’юсту, Мінмолодьспорту, ДСНС, Держприкордонслужбі, Національній гвардії України, Держспецзв’язку, Державному управлінню справами, Національній академії медичних наук та Національній академії наук України. 

Реабілітаційну допомогу у спеціальних відділеннях надаватимуть три та більше годин на добу або 15 годин на тиждень та більше на одну людину.

У закладах, де лежать пацієнти із черепно-мозковими, спинномозковими, скелетними та опіковими травмами, та які не мають окремого відділення реабілітації, з’явиться посада відповідного штатного фахівця.

До його послуг вдаватимуться під час гострого реабілітаційного періоду. Це, за словами медиків, дозволить запобігти  ускладненням від знерухомлення, наприклад, пролежнів або застійної пневмонії.

Заклади, які мають спеціальне відділення або підпорядкований підрозділ, надаватимуть реабілітацію і протягом післягострого періоду.

Окрім цього, індивідуальні реабілітаційні плани та електронні записи з реабілітації вестимуть в електронному форматі, а дані відповідатимуть Міжнародній класифікації.

Торік до реабілітаційних команд у лікарнях зобов’язали залучати протезистів. На практиці це означатиме, що не потрібно буде звертатися до різних медиків. 

Нагадаємо, що раніше у МОЗ показували, як реабілітують поранених військових в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter