Мовні інспектори в Івано-Франківську робитимуть зауваження за спілкування російською

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Мовні інспектори, що мають з’явитися в Івано-Франківську у відповідь на зростання використання російської мови в місті, займатимуться виключно популяризацією української мови серед містян. 

Про це в ефірі телеканалу “Говорить Великий Львів” розповів мер міста Руслан Марцінків.

Посадовець повторив тезу, що інспектори – це громадська ініціатива. За його словами, після оголошення ідеї чимало містян вже зголосилися приєднатись до неї. 

Згідно з ідеєю, інспектори мають реагувати на використання російської мови в громадських місцях – у кафе, магазинах, театрах. Вони робитимуть зауваження, а якщо на них агресивно реагуватимуть, то викликатимуть поліціянтів. 

Якщо це посадовець, який виконує свої обов’язки, то він зобов’язаний розмовляти державною мовою. Якщо він цього не виконує – то можна посилатися на відповідні документи й фіксувати такі випадки. Ми навіть знаємо, що міських голів міст штрафували за невживання української мови”, – додає мер. 

В Івано-Франківську вже діє програма, спрямована на популяризацію та захист української мови.

Нагадаємо, що до кінця поточного року в Україні планують розширити мережу державних мовних курсів.

Посадовці сподіваються, що мовні курси стануть корисними для великої кількості людей, наприклад літніх, для тих, хто хоче набути громадянства України, і для родин військовослужбовців, які раніше можливості вивчати мову не мали. Скористатися курсами зможуть і ті, хто просто хоче покращити спілкування українською. 

Фотографія обкладинки: ukr-prokat.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter