Москалькову не допустять до затриманих росіян, поки Денісова не відвідає політв’язнів

Дата: 02 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова заявила, що оскільки російська сторона не допустила її до жодного українського  політв’язня, то і російську Омбудсмана Тетяну Москалькову не допустять до затриманих росіян до виконання домовленостей.

Про це вона заявила під час погоджувальної ради парламенту, повідомляє “Українська правда”.

За її словами, оскільки були попередні домовленості між президентами Росії та України і Володимир Путін гарантував, що український представник буде допущений до всіх затриманих, вона надіслала всі необхідні документи до своєї колеги Тетяни Москалькової та поїхала до Москви.

“Проте Росія порушила домовленості. До жодного нашого хлопця не пустити. Були і рішення московського суду щодо допуску до Романа Сущенка, але потім змінили рішення і не пустили, як і до Клиха та Сенцова”, – розповіла депутатам Денісова.

Також вона звернулася до депутатів із проханням піднімати тему звільнення політв’язнів на всіх зустрічах у Раді Європи та додала, що буде вести активну роботу щодо допуску до них з представницею  України у Мінській підгрупі ТКГ Іриною Геращенко і, можливо, запропонує їй разом відвідати Олега Сенцова та інших в’язнів Кремля.

Як повідомлялося, Омбудсман Людмила Денісова зустрінеться з послами ЄС щодо ситуації з відвідуванням українських політв’язнів, які перебувають у Росії.

З 15 червня український омбудсмен Людмила Денісова перебувала в Росії, щоб відвідати незаконно засуджених українців, але їй не дозволили зустрітися з жодним із політв’язнів. Зокрема, відмовили у допуску до Олега Сенцова, який голодує в російській колонії вже 47 день, до Романа Сущенка, Миколи Карпюка.

28 червня Денісова вчергове не змогла потрапити до колонії “Білий ведмідь” у Лабитнангі, щоб відвідати Олега Сенцова.

Омбудсмен заявила, що поінформує міжнародні організації про порушення Росією міжнародних конвенцій, її мандата як Омбудсмана та домовленостей президентів через недопуск до українських політв’язнів у Росії.

Також Денісова повідомила, що Україна готова передати Росії 23 засуджених росіян в обмін на 23 українців, які утримуються в Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter