МОН може скасувати дистанційну освіту для дітей-ВПО, але шукає індивідуальні рішення для учнів в окупації

Дата: 12 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Міністерстві освіти та науки пояснили особливості проєкту наказу №850, який передбачає можливе скасування дистанційного навчання для дітей переселенців та дітей на окупованих територіях. Зокрема, відомство наголошує на тому, що дистанційна освіта важлива, утім не може тривати вічно.

Розʼяснення розмістили на сайті МОН. 

Фото: Getty Images

Так, на початку липня на просторах мережі почали з’являтися повідомлення про проєкт наказу № 850 “Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні”.

За чутками, які ширилися, документ мав на меті скасувати дистанційну форму навчання, що відчутно вплинуло б на дітей з-поміж ВПО та тих, які мешкають на тимчасово окупованих територіях.

На сайті Кабміну небайдужі створили петицію щодо скасування ухвалення цього наказу. Вона набрала необхідні 25 тисяч голосів лише за два дні.

Згодом у МОН розповіли, що наказ не затверджений і чинності ще не набрав.

Наразі команда відомства опрацьовує наказ із центральними органами виконавчої влади, обласними департаментами освіти та науки й іншими установами. Після цього до проєкту наказу внесуть зміни й передадуть його на затвердження.

Крім того, у Міносвіти працюють над програмою підтримки вчителів, створенням кадрового резерву вчителів з виплатою середньої заробітної плати й підготовкою їх для роботи на деокупованих територіях. А також над порталом вакансій учителів та індивідуальним супроводом кар’єрними консультантами.

Ще одне важливе питання, яке порушує наказ, – це повернення дітей до очного навчання. Ця програма називається “Школа офлайн”.

“Ми розуміємо, що дистанційна освіта залишиться однією з форм навчання, тому ще одна наша ціль – впровадження якісної дистанційної освіти, яка відповідає потребам кожної категорії учнів: діти на ТОТ, діти за кордоном та діти, які не мають доступу до очної освіти”, – йдеться в роз’ясненні МОН.

Отже, дистанційну форму освіти не скасовують, а, навпаки, покращують з урахуванням усіх викликів і потреб.

“Наше завдання – для всіх цих категорій дітей запропонувати освіту, яка відповідає їхнім потребам та умовам, у яких вони перебувають. Тому всі освітні політики будуть спрямовані саме на це.

Для дітей, які навчаються дистанційно і не мають доступу до очної освіти, ми будуємо укриття та забезпечуємо їх автобусами для підвезення до шкіл з укриттям. Для дітей-ВПО і школярів за кордоном якість освіти, соціалізація на новому місці та можливість здобувати українську освіту без додаткового навантаження в іноземних школах – пріоритет. Для дітей на ТОТ – створити безпечні умови та зберегти звʼязки з українською системою освіти”, – підкреслили в міністерстві. 

Однак там наголошують, що очна освіта все-таки є ефективнішою.

“Дистанційна освіта не може бути довгостроковою стратегією для держави. Як показують міжнародні дослідження, очна освіта – це можливість ефективніше та якісніше здобувати не лише знання в конкретних дисциплінах, а й поглиблювати м’які навички”, – зазначають у міністерстві.

Нагадаємо, що раніше правозахисники також закликали Міністерство науки та освіти України зважено підійти до запланованих змін у сфері здобуття середньої освіти в дистанційному порядку. Адже ці зміни призведуть до закриття або скорочення шкіл, які були переміщені та забезпечували дистанційне навчання, зокрема для дітей на окупованих територіях. 

Правозахисники погоджуються з тим, що навчання в денному та змішаному форматі може позитивно вплинути на інтеграцію дітей за новим місцем проживання, сприятиме надолуженню освітніх втрат та розривів. Водночас, на їхню думку, реалізація наказу може мати низку негативних наслідків.

Зокрема, за даними МОН, близько 10 тисяч освітян підлягатимуть звільненню. У заяві наголошується, що ця цифра потребує уточнення та врахування інформації щодо фактичного перебування  освітян, професійного досвіду тощо. Водночас жодного механізму зі сприяння подальшому працевлаштуванню таких учителів немає.

Навіть попри наявність вакансій на ринку праці та загальний дефіцит робочих місць в освітній сфері такі вчителі потребують додаткової підтримки як ВПО: адаптації, допомоги психологічної, з житлом тощо. 

Ще один з наслідків ухвалення наказу – втрата доступу дітей з ТОТ до української системи освіти. Через переведення дітей ВПО до шкіл за місцем фактичного проживання відбудеться поступове закриття дистанційних шкіл, які були переміщені та забезпечували дистанційне навчання, зокрема для дітей з ТОТ.

Також учні на ТОТ втратять можливість опанування українознавчого компонентазазнаватимуть більшого впливу російської пропаганди на ідентичність та світогляд, оскільки російська шкільна програма, за якою викладають на ТОТ, містить викривлені та недостовірні факти, передбачає україноненависницькі компоненти.

Крім того, діти на ТОТ не зможуть самостійно опанувати українську шкільну програму та успішно пройти оцінювання через відсутність на ТОТ паперових українських підручників, заборону їхнього використання, а також блокування доступу до українських інтернет-джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter