МОН і ЮНІСЕФ для підтримки школярів започатковують ініціативу “Спільно до навчання” 

Дата: 22 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні за підтримки першої леді Олени Зеленської створили ініціативу “Спільно до навчання”, щоб підтримати освіту дітей в умовах обмежень та викликів через війну.

Про це йдеться на сайті МОН.

Фото: Еспресо.ТВ

“Підтримка міжнародних партнерів особливо важлива для України, щоб кожна дитина могла продовжувати навчатися, де б вона не перебувала. Спільно з ЮНІСЕФ ми підтримаємо вчителів та батьків у новому навчальному році в будь-якому форматі”, – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Ініціатива спрямована на захист прав кожної дитини, створення можливостей для безперервного навчання навіть під час війни та налагодження освітнього процесу у 2022–2023 навчальному році. У межах цього підтримуватиметься освітній процес у школах, де це буде безпечно, а також у закладах, які працюватимуть онлайн та на рівні громад, щоб надати додаткові можливості для взаємодії.

“Повернення до навчання наступного місяця дасть дітям в Україні не лише шанс продовжити освітній процес, а й забезпечить життєво важливе в цей неспокійний час відчуття “включеності”. Незалежно від того, який формат навчання оберуть батьки, важливо підтримувати фізичний та психічний добробут їхньої дитини”, – сказав представник ЮНІСЕФ Мурат Шахін.

“Спільно до навчання” має три ключові напрями підтримки. Насамперед це надання дітям і вчителям інструментів і матеріалів, що необхідні для доступу до якісної, безпечної та орієнтованої на дитину освіти. Також ідеться про створення безпечного освітнього середовища за допомогою відновлення приміщень і бомбосховищ у школах. Ще одним напрямом є зміцнення емоційної стійкості дітей та їхніх сімей, що допомагає їм впоратися з труднощами та покращує їхній стан.

На сайті “Спільно до навчання” освітяни та батьки можуть завантажити інструкції з безпеки, уроки та робочі матеріали з мінної безпеки, психологічної підтримки, матеріали щодо харчування, гігієни, імунізації, призначені для дітей різного віку.

У межах ініціативи ЮНІСЕФ також співпрацює з громадами, щоб сприяти соціалізації дітей. На першому етапі заплановано залучити волонтерів у 200 громадах і охопити підтримкою 60 тисяч дітей. Надалі буде залучено ще 3 тисячі волонтерів, які проводитимуть соціально-емоційне навчання, допомагаючи дітям здобувати й підтримувати життєві навички.

Окрім того, у межах ініціативи понад 450 тисяч дітей в 1 тисячі опорних шкіл по всій країні отримають набори речей для облаштування укриттів, зокрема ковдри, ліхтарі, аптечки для першої допомоги та гігієнічні набори.

Для підтримки онлайн-навчання ЮНІСЕФ із партнерами впродовж літа передав 5 тисяч ноутбуків учителям з постраждалих регіонів. Також освітяни розробили вебінари та онлайн-інструменти для психосоціальної підтримки педагогів, дітей та батьків.

Нагадаємо, що з 1 вересня в школах тих регіонів, де безпекова ситуація це дозволяє, розпочнеться очне навчання. Такі заклади освіти повинні мати власні укриття або бомбосховища неподалік школи. МОН на основі рекомендацій Державної служби з надзвичайних ситуацій розробило алгоритм дій для вчителів у разі ввімкнення сигналів тривоги під час занять.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter