МОН пояснило, як мають діяти шкільні вчителі під час повітряної тривоги

Дата: 02 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

З 1 вересня в школах тих регіонів, де безпекова ситуація це дозволяє, розпочнеться очне навчання. Такі заклади освіти повинні мати власні укриття або бомбосховища неподалік школи. МОН на основі рекомендацій Державної служби з надзвичайних ситуацій розробило алгоритм дій для вчителів у разі ввімкнення сигналів тривоги під час занять.

Інструкцію опублікували на сайті Міністерства освіти та науки.

Фото: Pixabay

Попередньо учнів мають ознайомити з місцем розташування укриттів, а також правилами поведінки під час переміщення до укриття та перебування в ньому. Також учитель має попередити дітей про те, які речі необхідно взяти із собою в укриття. 

Керівництво закладів освіти має встановити маршрут до укриттів для швидкого та безпечного переміщення. Крім того, необхідно розподілити учасників освітнього процесу в укриттях з урахуванням місткості та розташування.

Почувши сигнал повітряної тривоги, учні в супроводі вчителя або відповідальної особи мусять рухатися до укриття. Після завершення небезпеки та оголошення відбою ця людина організує повернення дітей на уроки, а також перевіряє наявність учнів в укритті та в приміщеннях закладу освіти.

За даними Офісу генпрокурора, станом на 2 серпня через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2200 закладів освіти. З них 225 зруйновано повністю.

Раніше освітній омбудсман розповідав, якими мають бути укриття для школярів та вчителів. Сергій Горбачов зазначив, що підвали також можуть слугувати як найпростіше укриття. За його словами, найпростіші укриття мають бути забезпечені місцями для сидіння, водою, контейнерами для їжі, баками для нечистот, штучним освітленням, медикаментами, засобами звʼязку та шанцевим інструментом.

Нагадаємо, що в червні освітній омбудсман Сергій Горбачов та начальник ГУ загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко наголошували, що наразі в Україні тільки 8% шкіл мають необхідні укриття. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter