Лише 8% шкіл мають необхідні укриття – освітній омбудсман

Дата: 16 Червня 2022
A+ A- Підписатися

З 1 вересня Міністерство освіти планує розпочати навчання в закладах освіти, які обладнані укриттями, проте наразі в Україні тільки 8% шкіл мають такі бомбосховища.

Про це заявили освітній омбудсман Сергій Горбачов та начальник ГУ загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко в інтерв’ю 5 каналу.

Фото: Unian

Не всі навчальні заклади України цілі та підготовлені до офлайнового навчання. За даними Офісу генпрокурора, через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2000 закладів освіти, а 208 з них зруйновані повністю.

За словами Юрія Кононенка, загалом в Україні 13 700 шкіл, приблизно 1100 з них мають подібні укриття ту чи іншу ступінь захисної споруди.

“Фактично 1000 шкіл зруйновано і пошкоджено, а загалом в Україні їх 13 700. Зруйновані не зможуть розпочати нормальний освітній процес і одне із завдань – ніхто не залишиться без навчання і не буде позбавленим права здобувати освіту, діти перерозподілені по інших закладах і всі будуть вчитися. Приблизно 1100 шкіл мають подібні укриття, ту чи іншу ступінь захисної споруди, яка дозволяє проводити очний навчальний процес”, – пояснив він.

Освітній омбудсман Сергій Горбачов зауважив, що слід бути особливо уважними до прифронтових та прикордонних областей, адже там ракети та снаряди можуть долетіти ще до того, як спрацює тривога. І часу, аби дістатися до укриття, може не бути.

“Є території, які знаходяться в зоні ураження артилерійським вогнем або систем залпового вогню. І там я за будь-яких умов не рекомендував би відновлення офлайн-навчання. Це вирішувати військовим адміністраціям і мають бути експерти військові або з цивільного захисту і дати визначення. Якщо є сумніви щодо безпеки дітей під час офлайн-навчання, краще не ризикуйте”, – сказав Горбачов.

Нагадаємо, у Міністерстві освіти та науки планують 1 вересня 2022 року розпочати навчальний рік офлайн, однак навчальні заклади мають бути обладнані захисними спорудами. Наразі МОН проводить аудит місць, які можна використовувати як бомбосховища для учнів у разі небезпеки.

За словами освітнього омбудсмана, укриття має бути таким, щоб під час повітряної тривоги в ньому могли одночасно розміститися всі, хто в цей момент перебуває в закладі освіти.

Як відомо, в Маріуполі окупанти відкрили напівзруйновану школу, де проводитимуть підготовку до нового навчального року за російською програмою. Там дітям усе літо викладатимуть російську мову та літературу, історію Росії та математику російською. Випускникам обіцяють видати атестати так званої “ДНР” та пропонують одразу вступити до низки російських вишів, які розташовані в економічно депресивних регіонах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter