Мобілізація увʼязнених на практиці не охоплює жінок у тюрмах – міністр юстиції

Дата: 12 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Закон про мобілізацію увʼязнених на практиці не стосується жінок, хоча теоретично вони підпадають під його дію.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтервʼю Еммі Антонюк.

Фото: Getty Images

“Практично йдеться про чоловіків, там, де є потреба. У нас зараз дефіцит чоловіків у ЗСУ. Я не чув ніколи від військових, що в них є потреба проводити мобілізацію жінок. Тому я підозрюю, що якогось попиту в ЗСУ не буде”, – зазначив міністр.

Він також зауважив, що за законом колишні вʼязні мають служити в спеціальних підрозділах, але за правилами чоловіків та жінок – ексув’язнених не змішують через суттєве підвищення ризиків.

“Чи погодяться ЗСУ формувати змішані підрозділи з ув’язнених жінок та чоловіків, чи буде в них на це попит – я не знаю. Рішення – за ЗСУ”, – підкреслив Малюська.

Насамкінець він додав, що крок щодо мобілізації засуджених “зроблений не з доброго життя”.

“Не тому, що тут кращі воїни, ніж на волі. А тому, що людей на волі, які підлягають мобілізації, не вистачає. Відповідно, у людей, які виходять звідси, ризикованість більша”, – підсумував міністр.

Нагадаємо, що на початку травня Верховна Рада в другому читанні ухвалила законопроєкт №11079-1, що дозволить служити в ЗСУ деяким категоріям засуджених. 

Документ передбачає добровільну участь засуджених у бойових діях, але лише тих, хто відповідає вимогам до проходження служби в окремих спеціалізованих підрозділах і військових частинах.

Як пояснювали автори, процес мобілізації відбуватиметься так: 

  • ув’язнений подає заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання; 
  • проходить медогляд у в’язниці; 
  • після ухвалення рішення ТЦК щодо мобілізації відбувається перевірка у військово-лікарської комісії, зокрема фізіологічно-психічний стан; 
  • пакет документів надсилають до суду, який і ухвалює остаточне рішення. 

Такі законодавчі зміни вже мають певні результати. Так, Хмельницький міськрайонний суд задовольнив умовно-дострокове звільнення 50 засуджених для проходження військової служби та встановив адміністративний нагляд щодо них. 

У суді зазначили, що частина чоловіків виявляли бажання служити й обороняти країну ще під час розгляду їхніх справ у судах, втім тоді законодавство не дозволяло їм служити. Переважна кількість добровольців  – це  молоді чоловіки, засуджені здебільшого за майнові злочини, а саме крадіжки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter