МКС видав ордери на арешт російських командирів за воєнні злочини та злочини проти людяності

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний суд оголосив ще два вироки вищим керівникам Росії за злочини в Україні – командувачу дальньої авіації Сергію Кобилашу та командувачу Чорноморського флоту Віктору Соколову. 

Росіян підозрюють у заподіянні надмірної шкоди цивільному населенню та руйнуванні цивільних об’єктів, що є воєнними злочинами. Крім того, росіян підозрюють у злочині проти людяності, а саме – нелюдських діях, які умисно завдають сильних страждань чи тяжких тілесних ушкоджень або серйозної шкоди психічному чи фізичному здоров’ю.

Про це йдеться на сайті МКС.

У Міжнародному кримінальному суді зазначили, що Сергій Кобилаш та Віктор Соколов, ймовірно, чинили воєнні злочини та злочини проти людяності щонайменше з 10 жовтня 2022 до 9 березня 2023 року.

Суд зазначив, що Кобилаш та Соколов є особисто відповідальними за ракетні удари по електричній інфраструктурі України протягом зими 2022–2023 років. 

“У цей час відбулася ймовірна кампанія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які були здійснені російськими збройними силами в багатьох місцях в Україні”, – підкреслили в повідомленні.

У суді наголосили, що енергетичні об’єкти за певних умов можуть бути кваліфіковані як військові об’єкти. Однак у випадку обстрілів України шкода та збитки для цивільного населення однозначно перевищували очікувану військову перевагу. 

Згідно з повідомленням суду, наразі існують розумні підстави вважати, що на Кобилаші та Соколові лежить індивідуальна кримінальна відповідальність за скоєння вказаних злочинів, віддавання відповідних наказів та неспроможність ефективно контролювати сили, які їм підпорядковані. Ці порушення кваліфікують як воєнні злочини.

Крім того, суд постановив, що постійні обстріли України можна розглядати як поведінку, яка “передбачає багаторазове вчинення дій проти цивільного населення”. Отже, зазначають судді, це можна кваліфікувати як злочин проти людяності. 

Нагадаємо, Україна передала до Міжнародного кримінального суду 14-те подання, що містить докази російських злочинів проти людяності через переслідування релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter