МКС може почати розгляд першої справи про воєнні злочини росіян в Україні цієї зими

Дата: 21 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний суд уже цієї зими може почати розгляд першої справи, пов’язаної з воєнними злочинами Росії в Україні.

Про це повідомляє Bloomberg. 

Фото: REUTERS

За інформацією з анонімних джерел, остаточної дати початку судового процесу ще немає і процес може затягнутися, бо для підготовки справи потрібен час.

Крім того, за даними Bloomberg, МКС та Україна ведуть переговори про передання до суду принаймні одного військовополоненого росіянина, готового свідчити проти російських командирів.

У березні для збору доказів російських воєнних злочинів в Україні була створена спільна слідча група, до складу якої входять кілька європейських судових органів. Робота групи підтримується Євроюстом – агентством Європейського Союзу з питань співробітництва у сфері кримінального правосуддя, а до її складу входить Офіс прокурора МКС.

А у травні Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду Карім Хана скерував до України групу із 42 слідчих, судових експертів та допоміжного персоналу для підсилення розслідування міжнародних воєнних злочинів, скоєних російськими військовими. 

Нагадаємо, що депутати Європарламенту просять країни ЄС підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання російських політичних лідерів, військових командирів та їхніх, зокрема білоруських, союзників за злочин агресії Росії проти України. Йдеться й про ті злочини, на які Міжнародний кримінальний суд (МКС) не має юрисдикції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter