Євродепутати хочуть створити спеціальний міжнародний трибунал за злочини Росії в Україні

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Депутати Європарламенту просять країни ЄС підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання російських політичних лідерів, військових командирів та їхніх, зокрема білоруських, союзників за злочин агресії Росії проти України. Йдеться й про ті злочини, на які Міжнародний кримінальний суд (МКС) не має юрисдикції.

Про це сказано в ухваленій сьогодні резолюції про боротьбу з безкарністю за воєнні злочини в Україні.

Фото зроблено в Бучі / AFP

“Парламент закликає ЄС вжити всіх необхідних заходів у міжнародних процесах і судах для підтримки переслідування російського та білоруського режимів за воєнні злочини, злочини проти людства, геноцид та агресію. Ці розслідування та подальше судове переслідування мають також стосуватися всього персоналу російських збройних сил і урядовців, причетних до воєнних злочинів”, – зазначають євродепутати.

Вони також хочуть, щоб ЄС якомога швидше надав усі необхідні людські та бюджетні ресурси, а також адміністративну, слідчу та матеріально-технічну підтримку, необхідну для створення цього трибуналу.

Згідно з повідомленням Європарламенту, такі звірства, як невибіркові обстріли міст і селищ, примусові депортації, використання заборонених боєприпасів, напади на цивільних осіб, які рятуються через заздалегідь узгоджені гуманітарні коридори, страти та сексуальне насильство, є порушенням міжнародного гуманітарного права. Вони можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини, кажуть депутати Європарламенту, підкреслюючи, що винні досі залишаються безкарними. 

Депутати Європарламенту наголошують, що ЄС має вжити швидких заходів, оскільки існує серйозна загроза знищення доказів, пов’язаних з воєнними злочинами, через активні бойові дії.

Євродепутати також висловлюють повну підтримку розслідуванням, які проводять Офіс прокурора МКС Каріма Хана, роботі Комісії з розслідування Управління Верховного комісара ООН з прав людини, а також незалежних правозахисних організацій та органів влади України, які займаються збором доказів.

Депутати вітають спільну слідчу групу, створену Литвою, Польщею та Україною, яку координує Агентство ЄС зі співробітництва у сфері кримінального правосуддя Євроюст, і в якій братиме участь Офіс прокурора МКС, і заохочують інші країни-члени приєднатися до цієї команди.

Нагадаємо, що прокурор МКС скерував до України групу із 42 слідчих та судових експертів для розслідування міжнародних злочинів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter