Міжнародники оприлюднили список кандидатів до Етичної ради, які мають очистити ВРП від недоброчесних суддів

Дата: 10 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародні організації, які надають Україні допомогу у сфері судової реформи та протидії корупції, делегували експертів до Етичної ради, яка очищуватиме Вищу раду правосуддя.

Про це повідомили в Центрі протидії корупції. 

До списку кандидатів увійшли: 

  • Роберт Корді – член державної комісії з питань етики, колишній начальник Федерального управління боротьби з корупцією в державній сфері у США.
  • Сер Ентоні Хупер – суддя у відставці Апеляційного суду Англії та Уельсу, голова Громадської ради міжнародних експертів. 
  • Лавлін Перлінг – в минулому генеральна прокурорка Естонії.
  • Розмарі Баркет – суддя трибуналу “Іран-США”, в минулому федеральна суддя США.
  • Алес Залар – колишній міністр юстиції Словенії.
  • Вальтер Цельтер – колишній генеральний прокурор федеральної провінції Північний Рейн-Вестфалія.

Трьох з цих кандидатів Вища рада правосуддя має призначити.  

“У них усіх бездоганна ділова репутація, авторитет, а також міжнародний досвід у державних справах, розслідуваннях у галузі боротьби з корупцією”, – зазначили в ЦПК.

Водночас активісти кажуть, що, за їхньою інформацією, Рада суддів України збирається з порушенням закону не делегувати до Етичної ради своїх представників, щоб заблокувати реформу.

“Ми дуже сподіваємося, що вони зроблять це на найближчому засіданні, призначеному на понеділок, 13 вересня, як того вимагає закон. Члени Ради суддів зобов’язані виконати закон, навіть якщо він їм не подобається, інакше нехай складають свої повноваження, суддям, які не поважають закон, у судовій системі не місце. Якщо Рада суддів не обере в Етичну раду людей, значить судова мафія зриває реформу”, – стверджує експертка ЦПК Галина Чижик

Будівля Вищої ради правосуддя

Етична рада – орган, що має перевіряти на доброчесність членів ВРП, відомих ігноруванням кричущих порушень з боку суддів. До її складу мають увійти три судді, визначені Радою суддів, і три міжнародні експерти. Рішення в органі ухвалюватимуть чотирма голосами. 

Якщо рада встановить, що член ВРП не відповідає критеріям доброчесності, то його автоматично відсторонять від посади. Після рекомендації від Етичної ради суб’єкти призначення і З'їзди суддів, адвокатів, науковців, конференція прокурорів. мають три місяці, щоб звільнити чи ухвалити рішення про залишення члена ВРП на посаді.

Якщо протягом цього часу вони не зможуть ухвалити рішення, то члена ВРП вважатимуть звільненим на підставі закону. 

Нагадаємо, 80% українців вважають, що через корумпованість судової системи більше шансів виграти в суді мають заможні та впливові. В останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter