Міжнародний реєстр збитків, завданих окупантами, запрацює із серпня – Мін’юст

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний реєстр збитків, завданих агресією Росії проти України, почне працювати вже в серпні 2023 року. Зараз триває процедура створення органів управління міжнародної організації, договір про створення якої підписали в Рейк’явіку 17 травня.

Про це під час телемарафону розповіла заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Фото: ТСН

“Це буде міжнародна спільнота. При цьому Україна відіграватиме в цьому питанні ключову роль, оскільки виконавчим директором може бути виключно кандидатура, запропонована Україною. Також свою кандидатуру Україна подає до правління цього реєстру, а ще буде представлена в конференції сторін”, – зазначила вона.

Реєстр охоплюватиме заявки всіх осіб – постраждалих унаслідок російської агресії та доказову базу щодо цих заявок. Наступним кроком має стати створення Компенсаційної комісії, яка матиме компетенцію розглядати такі заявки та присуджувати суми відшкодування збитків.

Мінʼюст планує, що реєстр збитків запрацює із серпня. До того часу треба узгодити всі кроки щодо створення органів управління та фінансування цієї організації.

Участь у реєстрі є відкритою: після підписання Договору протягом невизначеного часу будь-які країни, які підтримали резолюцію Генасамблеї ООН про репарації для України, можуть долучитися до нього.

Також Мудра повідомила, що в ЄС створили робочу групу для розгляду можливості використання заморожених російських активів для відбудови України.

“Першим нагальним питанням є сформувати розуміння, де такі активи зосереджені, в яких юрисдикціях і в яких сумах. Адже все, чим ми оперуємо на сьогодні, – це відкриті дані із самого Центробанку Росії, які були опубліковані на початку 2022 року. Якщо ми говоримо про суверенні активи, а це близько 300 мільярдів доларів, – то це дані, опубліковані ними ж. Тому ЄС та іншим країнам необхідно розуміти, скільки саме цих активів є в їхніх юрисдикціях”, – пояснила заступниця міністра юстиції України.

Наступним етапом для робочої групи є відпрацювання правових підстав для отримання доступу до цих активів, їхньої конфіскації.

Раніше ZMINA писала, що з 10 травня в Україні стартувала програма “єВідновлення”, у межах якої громадянам, чиї помешкання постраждали внаслідок російської збройної агресії, надаватиметься грошова компенсація. У перші дні через велику кількість заявок система була перевантажена.

За перший тиждень роботи програми державної допомоги на відновлення пошкодженого внаслідок російського вторгнення житла українці подали 10 440 заяв про виплату допомоги.

Нагадаємо, що в Київській області продовжують відновлювати пошкоджені внаслідок російської військової агресії обʼєкти. Наразі вдалося повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності відновити 11 784 об’єкти. Роботи проводять за кошти, виділені з резервного фонду державного та місцевих бюджетів, а також за сприяння міжнародних партнерів, організацій та фондів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter