Міжнародна спільнота повинна розробити надійний план для захисту жертв російської агресії в Україні – Amnesty International

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Поки війна триває і повний масштаб злочинів, які окупанти скоїли в Україні, залишається невідомим, пріоритетними є вимоги постраждалих від російської агресії щодо справедливості та захисту їхніх прав. Міжнародна спільнота має обов’язок гарантувати, що ті, хто винні в скоєнні злочинів, згідно з міжнародним правом, справедливо відповідатимуть перед законом.

Про це йдеться в заяві Amnesty International.

Фото: Українська правда

“Оскільки російські збройні сили, схоже, посилюють свій наступ в Україні, зобов’язання притягнути до відповідальності всіх винних у порушеннях прав людини та воєнних злочинах як ніколи актуальне”, – заявила генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар.

Від початку повномасштабної війни організація Amnesty International задокументувала воєнні злочини, вчинені окупантами, зокрема напади на критично важливі об’єкти громадянської інфраструктури та блокування допомоги цивільному населенню.

У зоні бойових дій цивільні мешканці зазнають постійних нападів і часто залишаються без водопостачання, електрики та опалення. Багато людей, які проживають на окупованих Росією територіях, як і раніше, гостро потребують гуманітарної чи медичної допомоги, проте їм відмовляють у праві на виїзд на підконтрольні українському уряду території.

“Народ України відчув неймовірний жах під час цієї агресивної війни за останні 12 місяців. Скажімо прямо: руки Володимира Путіна та його збройних сил забруднені кров’ю. Вцілілі заслуговують на справедливість і відшкодування збитків за все, що їм довелося пережити. Міжнародна спільнота має твердо стояти на своєму, щоб довести справу до кінця, щоб справедливість перемогла. Через рік стає цілком ясно, що необхідно зробити більше”, – зазначила Калламар.

У заяві також зазначається, що негайна реакція на конфлікт, зокрема низка міжнародних та національних розслідувань міжнародних злочинів, скоєних в Україні, була важливою. Однак всеосяжного правосуддя можна досягти лише за допомогою забезпечення реального правосуддя та відшкодування збитків жертвам. Це буде можливо лише в тому разі, якщо міжнародна спільнота надаватиме надійну та постійну підтримку наявним механізмам правосуддя.

“Окрім наявності правильних механізмів, ми повинні забезпечити, щоб особи, відповідальні за міжнародні злочини, постали перед правосуддям і зіткнулися з наслідками своїх несумлінних дій. Це охоплює розслідування щодо старших воєначальників і цивільних лідерів у зв’язку з воєнними злочинами й злочинами агресії відповідно до міжнародного права”, – сказала Аньєс Калламар.

Крім того, міжнародна спільнота має підтримати справедливе, ефективне та неупереджене розслідування, а держави мають закликати Україну ратифікувати Римський статут та погодити своє національне законодавство з міжнародними правовими стандартами, що стосуються міжнародного правосуддя, а також зміцнити співпрацю з МКС.

Насамкінець у заяві зазначається, що, пропонуючи підтримку, міжнародна спільнота має визначити конкретні потреби вразливих груп населення, таких як жінки, люди літнього віку, люди з інвалідністю та діти, а також визнати, що багатьох українців, зокрема дітей, депортували з України до Росії або насильно перемістили на окуповані РФ території. Отже, вони не можуть безпечно повернутися додому. Ці конкретні групи повинні бути поміж пріоритетних.

“Співпраця з українськими організаціями громадянського суспільства також матиме важливе значення для визначення пріоритетів потреб тих, хто вижив, щоб забезпечити практичне застосування економічної та гуманітарної допомоги. Міжнародна спільнота повинна здійснювати цю співпрацю так, щоб вона забезпечувала прозорість, ефективність та враховувала інтереси жертв у всіх процесах, присвячених гуманітарній допомозі, відновленню, правосуддю та відшкодуванню збитків”, – пояснюють в Amnesty International.

Раніше ZMINA писала, що в Україні збільшилася кількість прихильників членства держави в Міжнародному кримінальному суді (МКС) в Гаазі. 79% респондентів підтримали членство України в МКС через ратифікацію Римського статуту цього суду. 4% висловилися проти цього кроку. 17% – не визначилися.

Нагадаємо, що глава Ради Європи запропонувала урядам країн-членів РЄ різні варіанти створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва РФ, а також інформацію про відповідну допомогу Ради Європи.

Приміром, одним із запропонованих варіантів є створення спеціального трибуналу за допомогою укладення багатосторонньої угоди між Україною та іншими зацікавленими державами за прецедентами Нюрнберзького міжнародного військового трибуналу, Міжнародного військового трибуналу для Далекого Сходу або Міжнародного кримінального суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter