Більшість українців, які знають про Римський статут, підтримують його ратифікацію і членство України в Міжнародному кримінальному суді

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Переважна більшість українців, які володіють інформацією про Римський статут Міжнародного кримінального суду, підтримують його ратифікацію, і, відповідно членство України в МКС.

Такими є результати дослідження “Правовий захист постраждалих від воєнних злочинів”, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”. 

 

Так, 34% опитаних знають, що таке Римський статут МКС, і 79% з них підтримали членство України в МКС через ратифікацію Римського статуту цього суду. 4% респондентів, з тих, хто знає про Римський статут, висловилися проти цього кроку. 17% – не визначилися.

Дослідження “Правовий захист постраждалих від воєнних злочинів” проведене соціологічною групою “Рейтинг” 23-26 грудня 2022 року. Опитування відбулося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів. У ньому взяли участь 2 тисячі респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. 

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі має компетенцію переслідування та притягнення до відповідальності винних у скоєнні геноцидів, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та злочинів агресії. Ще 2000 року Україна підписала Римський статут, який є установчим договором, що заснував МКС, однак досі його так і не ратифікувала.

Ратифікація Римського статуту дозволяє державі висувати пропозиції та голосувати щодо змін до правил, якими керується суд, зокрема Римського статуту, елементів злочинів та правил процедури доказування. Окрім цього, членство в суді дає право забезпечувати нагляд за діяльністю суду, зокрема за президією, прокурором і секретаріатом. Також країни-члени МКС мають право ініціювати розгляд питань про відсутність співпраці, визначати та обирати прокурора й суддів суду, розглядати та визначати бюджет і майбутнє МКС. 

У листопаді 2022 року українські правозахисники розкритикували владу, яка досі не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. 

Раніше німецький юрист із міжнародного права, професор Університету Ерлангена – Нюрнберга Крістоф Заферлінг назвав “величезною політичною помилкою України” те,  що вона так і не стала членом Міжнародного кримінального суду. Він переконаний – Україна швидко має приєднатися до МКС, щоб надіслати світовій спільноті сигнал, що вона визнає уявлення, які мають Західна Європа, Південна Америка та значна частина Африки й підпорядковується цим уявленням та принципам. 

Напередодні Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить кроки, що мають на меті сприяти притягненню відповідальності міжнародних злочинців за воєнні злочини, геноцид та злочин проти людяності, вчинені в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter