У Міжнародній федерації плавання заборонили трансгендерним людям брати участь в елітних жіночих змаганнях

Дата: 19 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародна федерація плавання (Fina) змінила правила участі для трансгендерних спортсменів. Відтепер їм заборонять брати участь у жіночих елітних перегонах, якщо спортсмени не завершили свій гендерний перехід до того, як досягли 12 років (тобто вже пройшли якусь частину процесу чоловічого статевого дозрівання).

Про це повідомляє видання “Бабель” із посиланням на рішення Fina, яке оголосили у неділю, 19 червня.

Американська плавчиня Лія Томас. У березні 2022 року вона стала першою відкрито трансгендерною спортсменкою, яка перемогла у першому дивізіоні американської ліги NCAA. Джерело: Getty Images

Fina також буде прагнути встановити “відкриту” категорію на змаганнях для плавців, чия гендерна ідентичність відрізняється від їхньої статі при народженні.

Нову політику описали як “лише перший крок до повного включення” трансгендерних спортсменів.

Підхід Fina до розробки цієї політики був комплексним, науково обґрунтованим та інклюзивним, і, що важливо, підхід Fina наголошував на конкурентній справедливості“, – сказав Брент Новіцкі, виконавчий директор керівного органу.

Проте група захисту прав ЛГБТ Athlete Ally, яка організувала в лютому листа на підтримку трансгендерної американської плавчині Лії Томас, назвала нову політику “дискримінаційною, шкідливою, ненауковою і такою, що не відповідає принципам МОК 2021 року“.

Нові правила означають, що Лію Томас, яка в березні стала першою трансгендерною плавчинею, що завоювала головний титул національного коледжу США, позбавлять права брати участь у змаганнях у жіночій категорії.

Якщо ми дійсно хочемо захистити жіночий спорт, ми маємо включити всіх жінок“, – йдеться у твіті групи.

Зі свого боку президент Fina Хусейн Аль-Мусаллам наголосив, що організація намагається захистити права спортсменів на участь у змаганнях, а також захистити чесність змагань.

Раніше ZMINA повідомляла, що у Великій Британії планують створити окрему категорію для трансгендерних спортсменів.

Група з питань рівності спортивних рад (SCEG) заявила, що “для багатьох видів спорту включення транслюдей, чесність і безпека не можуть існувати спільно в єдиній моделі конкуренції”.

У звіті Спортивної ради Британії пояснили, що трансжінки мають перевагу в деяких видах спорту, навіть коли рівень тестостерону знижений. Через це, якщо спорт продовжує категоризувати учасників на чоловіків і жінок, керівним органам пропонується  створення додаткових “відкритих” та “універсальних” категорій, щоб досягти “конкурентної справедливості”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter