Місія ООН закликала тиснути на Росію через заборону Меджлісу в Криму

Дата: 18 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Представники місії України в ООН закликали міжнародну спільноту посилити тиск на Росію через невиконання нею рішення Міжнародного суду ООН про відновлення роботи Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.

Про це говорили під час 43-ї сесії Ради ООН з прав людини в Женеві, повідомили в Міністерстві закордонних справ України, передає Радіо Свобода.

“Росія з абсолютною неповагою до Міжнародного суду ООН ігнорує його наказ про тимчасові заходи в справі України проти Росії про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Наказ, зокрема, вимагає відновити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і захистити ідентичність українського та кримськотатарського народу під тимчасовою окупацією. Водночас Росія продовжує політику репресій щодо корінного населення і зловживає своїми антитерористичними законами для переслідування кримськотатарських активістів”, – мовиться в повідомленні.

Окрім цього, делегація України засудила погіршення становища з правами людини в Криму на тлі поширення пандемії COVID-19 на півострові.

Нагадаємо, 2016 року так званий “Верховний суд Криму”, а потім і Верховний суд Росії заборонили представницький орган кримських татар – Меджліс. Його визнали екстремістською організацією нібито через зазіхання на територіальну цілісність Росії і залякування людей.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це “відновленням історичної справедливості”. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter