Мін‘юст розширив перелік людей, які можуть отримати свідоцтво про народження

Дата: 23 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України своїм наказом розширило перелік осіб, які можуть отримати свідоцтво про народження українського зразка на підставі рішення суду.

Відповідний наказ оприлюднила Ліга

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України № 5523/5 від 09.12.2022 отримати свідоцтво про народження повторно або витяг із Реєстру про державну реєстрацію народження незалежно від дати проведення державної реєстрації народження фізичної особи та її походження мають право батьки дитини або один із них, бабуся, дідусь, повнолітні брат та сестра, тітка, дядько, мачуха або вітчим дитини.

Також це право має представник родини, який діє на підставі нотаріально засвідченої довіреності чи одного з документів, що засвідчують повноваження, особисто або через свого представника.

Крім того, як зауважує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, такі зміни надають можливість жителям тимчасово окупованої території звернутись до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за допомогою в отриманні зазначених документів. Це положення спрощує процедуру отримання документа про народження та надає право адвокатам отримати відповідний документ, без необхідності надання адвокатського договору разом з документами, які посвідчують його повноваження.

За оцінкою юристки “Крим SOS” Анастасії Калініної, розширений перелік значно спростить роботу адвокатів та пришвидшить отримання документа. 

Спрощена процедура діятиме на період воєнного стану та впродовж одного року з дня його припинення чи скасування.

Нагадуємо, що цього літа у жителів Криму з’явилася можливість отримувати деякі документи онлайн. З 2014 року лише 5 % дітей, народжених на тимчасово окупованих Росією територіях, отримали українське свідоцтво про народження. 

У грудні 2022 року у Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим розкрили державну політику щодо окупаційних документів після звільнення півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter