Мінреінтеграції оприлюднило для громадського обговорення проєкт Стратегії держполітики щодо внутрішнього переміщення

Дата: 13 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
Мінреінтеграції закликало громадян долучитися до громадського обговорення проєкту Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення до 2025 року.
 
Про оприлюднення стратегії повідомляє пресслужба міністерства
 
Пункт допомоги переселенцям на Львівському залізничному вокзалі

Стратегію розробили Мінреінтеграції спільно з неурядовими громадськими організаціями за підтримки Ради Європи.

Документ має на меті знизити вплив на громадян України, іноземців та осіб без громадянства негативних наслідків внутрішнього переміщення, яку спричинила Росія неспровокованою повномасштабною війною
 
“Повномасштабне вторгнення РФ після 24 лютого 2022 року спричинило різке збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яке складно спрогнозувати через непередбачуваність військових дій та актів терору з боку РФ. Через це існує необхідність вдосконалення державної політики у сфері внутрішнього переміщення задля комплексного врегулювання питань інтеграції ВПО в приймаючих громадах”, – мовиться в повідомленні відомства.
 
Стратегія має запровадити комплексні та дієві механізми державного реагування на виклики, які виникають з моменту ухвалення  особою рішення про переміщення, під час її соціальної адаптації та інтеграції в громаді, що приймає, і в разі добровільного  повернення людини до попереднього місця проживання та її реінтеграції.
 
Пропозиції стосовно стратегії просять надсилати на адресу vitiukoo@minre.gov.ua або звертатися за телефоном (044) 355-14-58 до 24 лютого 2023 року.
 
Повідомляється, що найближчим часом відбудеться круглий стіл з представниками громадських організацій, де презентують основні засади у сфері державної політики внутрішнього переміщення.
 
Напередодні правозахисники “Восток SOS” закликали владу покращити доступ переселенцям-пенсіонерам до електронних пенсійних посвідчень. Також у “Донбас SOS” закликали уряд переглянути підходи до нарахування комунальних послуг для переселенців.
 
Відомо, що минулого року щонайменше 2 087 переселенців поскаржилися Омбудсману на порушення своїх прав.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter