Мінреінтеграції: Окупанти припинили пропускати евакуаційні автівки з Херсонської та Запорізької областей

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові фактично припинили пропускати евакуаційний транспорт із тимчасово окупованих частин Херсонської та Запорізької областей. 

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

Ілюстраційне зображення. Український солдат дивиться в бік окупованої території на блокпості на Донеччині. Фото: UNICEF / Christopher Morris

Темпи евакуації напередодні зими, за словами посадовців, залишаються високими, й щодня близько тисячі людей виїжджає до безпечніших регіонів Центральної та Західної України. 

Водночас, як кажуть у міністерстві, евакуація “йде надто важко”. 

“Можливість виїхати з тимчасово окупованих територій майже вичерпана. Окупанти чинять будь-які перепони: вимагають ліцензії в перевізників, застосовують процедуру зняття відбитків пальців, перевіряють усі документи, телефони, автомобілі тощо. Як результат – майже за місяць вдалося виїхати лише невеликій кількості людей”, – розповідають у відомстві.

Так, минулого місяця з Херсонщини евакуювалися понад 1,3 тисячі осіб, а із Запорізької області – близько 1,4 тисячі. У Мінреінтеграції наголошують: стільки раніше виїжджало за одну-дві доби. 

Триває й обов’язкова евакуація з Донецької області. Лише за минулий місяць звідти до безпечніших регіонів виїхало понад 5 тисяч осіб, з яких більш як 700 дітей і понад 500 осіб з інвалідністю.

“Загалом з Донеччини евакуювалося близько 1,1 мільйона мирних громадян, серед яких більш ніж 131 тисяча дітей і понад 24 тисячі осіб з інвалідністю”, – звітують у міністерстві. 

Посадовці підсумовують, що темпи евакуації зі звільнених територій зростають.

Нагадаємо, що в більш ніж п’яти тисячах місць компактного поселення в Україні мешкає вже мільйон переселенців з тимчасово окупованих територій. 

В Україні запустили сайт “Допомога”, на якому можна знайти інформацію про можливості отримання гуманітарної допомоги, перетин кордону та порядок набуття статусу внутрішньо переміщеної особи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter