Мінреінтеграції обіцяє за пів року запустити повноцінну роботу хабу на КПВВ “Чонгар”

Дата: 09 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій обіцяє за пів року запустити повноцінну роботу хабу на КПВВ “Чонгар”. 

КПВВ “Чонгар”

Про це повідомила пресслужба відомства з посиланням на віцепрем’єр-міністра України Олексія Резнікова.

Повідомляється, що в межах міжвідомчої наради 7 квітня під головуванням віцепрем’єр-міністра було обговорено поточний стан облаштування сервісних зон КПВВ “Чаплинка” і “Чонгар” на адміністративній межі з тимчасово окупованим Росією Кримом.

Захід відбувся за участю представників Мінреінтеграції, Міністерства інфраструктури, Херсонської ОДА, Представництва президента України в АРК, Укрзалізниці та ТОВ “Сокар Енерджі”. Під час наради сторони приділили велику увагу саме пошуку ефективної фінансово-правової моделі створення сервісного хабу на КПВВ “Чонгар” за участю ТОВ “Сокар Енерджі”.

“Маю сподівання, що за чотири-шість місяців на Чонгарі буде сучасний хаб, де люди зможуть оформити документи, випити кави, заправити автівку або купити квиток і безпечно доїхати на громадському транспорті до Новоолексіївки чи Генічеська. Це перше, що побачить людина з тимчасово окупованої території. Якісний сервіс від держави – це один із засобів реінтеграції тимчасово окупованих Росією українських територій – АР Крим та м. Севастополя, частини Донецької та Луганської областей”, – сказав Олексій Резніков.

У Мінреінтеграції нагадують, що восени 2019 року Укрзалізниця збудувала на цих КПВВ приміщення автовокзалу, для митного контролю і прикордонників, для ЦНАПу та інших сервісів. На думку відомства, це якісно підвищило комфорт для громадян, які рухалися через адмінкордон з Херсонщиною.

Утім, чотири місяці тому невизначеність підпорядкування та балансоутримувача КПВВ призвели до фактичного зупинення проєкту. Через це службовцям було складно залучити до облаштування КПВВ партнера – компанію “Сокар Енерджі”, яка в межах програми соціальної відповідальності була готова інвестувати в розбудову пілотного сервісного хабу на КПВВ “Чонгар”.

Під час дискусії були обговорені шляхи перезапуску проєкту створення сервісного хабу, в якому громадянам надаватиметься широкий спектр адміністративних, соціальних та інших послуг. Міністерство планує поширити таку модель хабів на КПВВ в Донецькій та Луганській областях.

“Завдання непросте. Як мені повідомили, остання розмова на цю тему між залученими сторонами відбувалася ще минулого року. Динаміку було на деякий час втрачено. Накопичилися борги. Але сьогодні ми вийшли на розуміння, як це завдання виконати. Хочу подякувати всім колегам за конструктивний підхід”, – сказав Олексій Резніков. 

У понеділок, 13 квітня, відбудеться повторна зустріч, на якій буде сформовано узгоджену дорожню карту руху за проєктом.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Херсонській області планують побудувати містечко для переселенців із Криму, серед яких понад 500 сімей кримських татар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter