Мінреінтеграції намагається повернути з Росії 32 викрадених у батьків дітей

Дата: 07 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство реінтеграції працює над поверненням 32 депортованих до Росії дітей, на яких батьки чекають в Україні. Зараз діти знаходяться у Башкортостані, деяких з них вже незаконно всиновили.

Про це в ефірі телемарафону повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук

Фото: Башинформ

“Ми знаємо, яких дітей викрали, й вимагаємо від Росії їх повернути. Станом на сьогодні в нас проводиться робота щодо повернення 32 дітей, які перебувають на території Російської Федерації, але мають батьків тут, і батьки хочуть повернути таких дітей”, – сказала вона.

За словами Верещук, є факти незаконного всиновлення депортованих до Росії дітей і таких “батьків” притягуватимуть до кримінальної відповідальності.

Раніше російське видання “Башинформ” повідомляло, що на “постійне проживання” прибули 32 вихованці школи-інтернату №1 із Донецька. Дітей супроводжувала в Уфу уповноважена з прав дитини в республіці Ольга Панчихіна.

До цього, як зазначають у російському медіа, 17 дівчаток та 15 хлопчиків віком від 7 до 14 років з лютого 2022 року мешкали у пункті тимчасового розміщення в Ростові-на-Дону. Тепер їх триматимуть у центрах сприяння сімейному вихованню міст Учали, Кумертау та Кугарчинського району.

За словами заступниці міністра сім’ї, праці та соціального захисту населення Республіки Башкортостан Анни Таболіної, ще у десятьох дітей залишилися брати та сестри в інших пунктах тимчасового проживання. Їх росіяни також планують перевезти в Уфу та віддати на усиновлення.

Раніше ZMINA повідомляла, що від початку повномасштабного вторгнення в Україні безвісти зникли понад дві сотні дітей, а ще понад 7 тисяч вважають незаконно депортованими до Росії. 

Частину з них вдається повернути на батьківщину. Раніше ZMINA розповідала історії, зокрема Кіри ОбединськоїІллі МатвієнкаІвана Матковського та Максима Бойка. Також нещодавно стало відомо про історію Владислава Ягодинського – підлітка, якого росіяни викрали разом зі старшим братом Олександром на Київщині в березні. Через місяць його знайшли в дитячому будинку в Білорусі.

Нагадаємо, що незаконне вивезення дітей з території України є міжнародним злочином і однією з ознак скоєння злочину геноциду

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter