Міносвіти проведе експертизу підручника “Основи здоровʼя”, в якому потерпілих від насильства звинувачують у провокації

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти видало розпорядження Інституту модернізації змісту освіти провести повторну експертизу підручника “Основи здоровʼя” та переглянути рішення про грифування “Рекомендовано МОН”. Правозахисники та активісти вважають підручник шкідливим і небезпечним, тому прагнуть вилучити його з навчального процесу. 

Про це повідомила народна депутатка Інна Совсун

Фото: “Обозреватель”

“Пам’ятаєте підручник “Основи здоров’я”, що викликає іспанський сором? Там, де дітям забивають голови тезами на зразок “жертви провокують насильника короткою спідницею, яскравим макіяжем, походом на дискотеку” та іншим токсичним сміттям? Нарешті у Міністерства освіти з’явилася політична воля, щоб подіти цей пекельний підручник кудись подалі від українських шкіл”, – написала вона. 

Далі, за словами Совсун, слід розробити навчальні матеріали та тренінги для вчителів на тему сексуальної освіти та запобігання насиллю. Для цього слід запросити до обговорення міжнародні організації, доказових лікарів, а також фахівців з сексуальної освіти та запобігання гендерно зумовленому насильству. Водночас посадовці мають прослідкувати, щоб напрацьовані матеріали дійшли до всіх шкіл. 

“Я б ставила питання ширше – як боротися з випадками сексуального насилля та домагань у школах? Зґвалтування школярки на Закарпатті, зґвалтування дівчат стрімерами, зґвалтування учениці вчителем в Кривому Розі чи зґвалтування і вбивство дівчинки Марії з села Бреусівка – на жаль, страшних випадків було немало. І це лише ті, від яких гуділа вся країна. Про більшість ми просто не знаємо”, – пояснила нардепка.

Крім того, Совсун наголосила, що слід невідкладно розробити алгоритм реагування на сексуальне насильство та переслідування, зокрема шантаж інтимними фото та відео, переслідування онлайн або у закладах освіти – за аналогією з алгоритмом протидії цькування, булінгу, що вже закріплений у законодавстві.

“Навіть якщо ці заходи не зупинять ґвалтівника, вони разюче змінять шкільне середовище. Щоб воно могло надати більше підтримки та проявити більше емпатії до школярки чи школяра, що пережили насилля. Замість засудження, висміювання та байдужості”, – підсумувала вона.

Нагадаємо, що 9 лютого на сайті Офісу президента України зʼявилася петиція із закликом сприяти розробці програм статевого виховання дітей і молоді, які відповідатимуть найкращим світовим практикам і у найкоротший термін впровадити їх у систему освіти України.

13 квітня президент Володимир Зеленський відповів на петицію. Він звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати його та авторку петиції про результати розгляду.

Одна з ініціаторок звернення, керівниця експертного ресурсу “Гендер в деталях” Тамара Злобіна наголосила, що статеве виховання і сексуальна освіта молоді – це про створення безпечного освітнього середовища, чого вимагає Закон України “Про освіту” та нещодавно прийнята МОН Стратегія впровадження гендерної рівності у сфері освіти.

Сексуальна освіта, за словами Злобіної, має бути однією зі складових запобігання сексуальному та гендерно зумовленому насильству щодо дітей.

Так, “Гендер в деталях” закликав Міністерство освіти і науки України і Оксена Лісового якнайшвидше відреагувати й у тісній взаємодії з гендерними експертками, профільними громадськими організаціями, психологами та педагогами розробити системні рішення, які убезпечать українських дітей від насилля, а також від упереджень, якими досі послуговуються деякі учасники освітнього процесу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter