Міносвіти Чехії знову виділить дотації на курси чеської мови для українських студентів

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти Чехії вдруге надасть фінансування на мовні курси з вивчення чеської мови для українських студентів. 

Про це повідомляє Czech Radio.

Фото: Go Study

Ці курси мають на меті полегшити українським мігрантам навчання у чеських університетах за програмами, які викладаються чеською мовою.

Згідно з інформацією Міністерства освіти, в країні організують три мовні курси, кожен з яких триватиме не менше 660 годин. Вони призначені для українських біженців, які ще не зараховані на програми навчання чеською мовою, але виявили інтерес до такого навчання.

Учасники курсів отримуватимуть стипендію в розмірі 16 000 крон (приблизно 635 євро) щомісяця.

“Ця освітня та соціальна ініціатива сприятиме інтеграції, зокрема молодих українців-мігрантів, які поки що не змогли вступити на програми чеською мовою через недостатній рівень знань мови”, – зазначили в установі.

За даними Чеського статистичного управління, наприкінці минулого року в університетах Чехії навчалося 308 640 студентів, з яких 18% складали іноземці (55 493). Найбільше іноземних студентів традиційно приїхало зі Словаччини, за ними йдуть студенти з України, Росії та Казахстану.

Кількість українських студентів у Чехії за останні два роки збільшилася більш ніж удвічі, тоді як число російських студентів зменшилося майже на 25%. Минулого року вперше за два десятиліття кількість українських студентів (6780) в університетах Чехії перевищила кількість російських (6272).

Нагадаємо, що у липні уряд Чехії ухвалив рішення про збільшення розміру гуманітарної допомоги для українських біженців. Документ набув чинності з 1 серпня. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter