Міноборони: Росія витратила понад дві третини запасів високоточних ракет

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

За даними Міністерства оборони України, від початку повномасштабного вторгнення російські військові витратили понад дві третини запасів високоточних ракет. 

Про це розповів міністр оборони Олексій Резніков

Російські ракети, випущені по Харкову з Бєлгорода. Фото: Associated Press

На початку вторгнення, за даними відомства, Росія мала дев’ять сотень ракет для “іскандерів”, а нині залишилося 124 ракети. Також з 500 ракет типу “Калібр” морського базування у Росії лишилось 272 таких снаряди, а зі 444 крилатих ракети типу Х-101 – 213.

Демілітаризація Росії. Застосовуючи сотні високоточних ракет проти цивільних об’єктів України, держава-агресор зменшує свої можливості по враженню військових об’єктів”, – каже Резніков. 

Точна кількість ракет, що були на озброєнні Росії до початку повномасштабного вторгнення, невідома, однак у квітні заступниця міністра оборони Ганна Маляр казала, що Росія випустила по Україні 1,3 тисячі ракет різного типу. При цьому, за її словами, ще приблизно стільки ж могло лишатись на озброєнні російської армії. 

У серпні Головне управління розвідки Міноборони казало, що у РФ залишилося не більше 45% від тих ракет, які були у лютому, а особливо велика проблема з “іскандерами”.

Також представник ГУР Вадим Скібіцький зазначав, що гіперзвукових ракет “Кинджал” у росіян було одразу небагато. 

“Їх мало, 30-40 штук. Це ті зразки, які першими надійшли на озброєння. Вони не пішли в масове виробництво. Вони їх застосовували, це ефективна зброя, але вона використовується для демонстрації сили як для нас, так і для наших партнерів”, – казав він. 

Фото: warriormaven

Для пусків ракет росіяни використовують територію Білорусі. Навесні білоруські журналісти провели розслідування та дізнались, що щонайменше 633 ракети випустили звідти. Основною локацією запусків з повітря був Мозирський район Гомельської області, але найчастіше ракети пускали із землі у темний час, щоб важче було відстежити траєкторію польоту.

Останнім часом про те, що в Росії закінчуються боєприпаси, повідомляють іноземні розвідки. До прикладу, так каже керівник Центру урядового зв’язку Великої Британії (GCHQ) Джеремі Флемінг

Нагадаємо, що 10 жовтня, у день масованого обстрілу російськими військовими України, окупанти випустили понад вісім десятків крилатих ракет та понад два десятки безпілотників, що обійшлось їм у 400–700 мільйонів доларів, за оцінкою українського Forbes. 

Українська розвідка каже, що ракетні удари росіяни планували ще з початку жовтня, а не як відповідь на вибухи на Кримському мосту, як намагаються видати російські посадовці. 

Лідери країн світу виступили із засудженням масованої атаки російських військових й назвали її “огидною” та “мерзотною”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter