Міноборони: На строкову службу призиватимуть чоловіків від 20 років

Дата: 17 Січня 2020
A+ A- Підписатися
 
Під час весняного призову, який проходитиме з квітня по червень 2020 року, повістки отримають молоді люди віком від 20 років.
 
Про це повідомили в Міністерстві оборони. 
 

 

16 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та строки проведення чергових призовів. У ньому, зокрема, йшлося про те, що призиватимуть на строкову військову службу придатних за станом здоров’я українських чоловіків, яким до дня вирушення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відтермінування від призову на строкову військову службу. 

Публікація указу викликала неоднозначну реакцію в суспільстві, адже під час президентства Петра Порошенка на строкову службу до армії забирали юнаків 20-річного віку. Відбувалося це через розбіжності між Законом “Про військовий обов’язок і військову службу” і президентськими  указами про призов
 
Згідно із законодавством, призову на строкову службу підлягають громадяни, яким “виповнилося 18 років, та старші особи, що не досягли 27-річного віку”. Однак в указах колишнього очільника держави чітко було прописано, що до армії забиратимуть 20-річних юнаків. 
 
Також невдоволення спричинили розбіжності між заявами Міноборони щодо планів запровадження контрактної армії та указом Зеленського.
 
Наразі, за словами очільника Міноборони Андрія Загороднюка, на строкову службу 18- та 19-річних юнаків не призиватимуть, за винятком тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав ЗСУ.
 
“Ми отримуємо чимало звернень і побажань щодо можливості проходити строкову службу саме з 18 років. Аргументація – раціональне планування молодою людиною своїх подальших кроків щодо навчання, працевлаштування та особистого життя”, – розповів він. 
 

 

Водночас Загороднюк наголосив, що військовослужбовців строкової служби не залучатимуть для виконання завдань у районі проведення операції Об’єднаних сил та запевнив, що сьогодні триває активна робота над розробленням концепції анонсованої реформи призову.
 
Як відомо, останні декілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, а також підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору . 

Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

На ситуацію з незаконним доставленням призовників неодноразово реагувала Омбудсман, яка пропонувала унормувати відповідні статті законодавства. Засуджував практику “полювання” й Генштаб. 

Для чоловіків, які зіткнулися з такими діями правоохоронців, ZMINA підготувала спеціальну інструкцію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter