Мінкульт звернувся до ЮНЕСКО через знищення окупантами останньої української церкви в Криму

Дата: 16 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) звернулося з нотою до ЮНЕСКО через знищення останньої української церкви в окупованому Криму, а також назвало дії окупантів доказом до позову проти Росії.

Про це пише “Суспільне Крим” з посиланням на інформацію тимчасово виконуючого обов’язки глави МКІП Ростислава Карандєєва.

Архівне фото з відкритих джерел

Йдеться про Хрестовоздвиженський храм православної церкви України (ПЦУ), який окупанти демонтували в липні 2024 року в Євпаторії. Українське міністерство зафіксувало цей акт як один з проявів геноциду.

Дії окупантів українські урядовці вписали як черговий доказ до майбутнього позову до РФ на відшкодування збитків, які окупанти вчинили на ТОТ.

Як наголосив Карандєєв, окупанти послідовно реалізовують свою мету – знищення всього українського, як свого часу робив Радянський Союз.

“Зараз Росія продовжує практику, коли будь-що інакше, що не відповідає канонам та ідеології імперії, має бути або перетворено, або діти мають стати яничарами, або ж дорослі – зректися своїх переконань, своєї мови. Якщо ж цього не виходить, то знищити людей та матеріальні свідчення того устрою, тої віри та тих культурних цінностей, (…) які формував український народ за період його незалежного, самоврядного панування в Україні”, – заявив т.в.о. глави МКІП.

Чиновник пояснив, що правоохоронці та експерти фіксують кількість знищених культурних об’єктів окупантами на ТОТ одночасно за кількома національними протоколами, зокрема, через оцінку культурних збитків, а не лише матеріальних.

Також Україна використовує міжнародні протоколи ЮНЕСКО.

З іншого боку, ЮНЕСКО допомагає українському уряду у приведенні національного законодавства до загальносвітових норм, уточнив Карандєєв.

Нагадаємо, що боротьба парафії в ім’я Пречистого образа Божої Матері “Неопалима Купина” м. Євпаторія та управління Кримської єпархії ПЦУ за храм тривала ще від початку окупації півострова. 

Від 2019 року на парафію та Кримську єпархію ПЦУ чинився постійний тиск щодо виконання рішення окупаційного суду, який ухвалив заочне рішення про знесення храму. В рішенні зазначено, що демонтаж релігійної споруди має здійснити громада цього ж храму.

Це “судове” рішення парафіяни попри погрози не виконували. Через це окупаційна міська влада Євпаторії вчергове звернулася до “суду”, де просила дозволу самостійно знести храм, адже парафіяни й управління Кримської єпархії ПЦУ не виконують рішення. У заяві до “суду” місцеві посадовці просили стягнути витрати з демонтажу з парафіян.

Попри це, 22 липня 2022 року окупанти розпочали демонтаж церкви.
Прокуратура АРК і міста Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного знищення храму православної церкви України в Євпаторії за  фактом порушення законів та звичаїв війни. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter