Мінкульт вимагатиме вилучити вконтакті з онлайн-крамниць в Україні

Дата: 17 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики звернеться до Apple, Google та інших провайдерів програмного забезпечення, щоб ті вилучили мобільний додаток російської соцмережі “ВКонтакті” з переліку доступних завантажень для українських користувачів.

Про це повідомили у відомстві. 

❗️Позиція #МКІП щодо загроз оновлення роботи мобільного додатку «ВКонтакте»Нещодавно в медіа з’явилися повідомлення,…

Опубліковано Міністерство культури та інформаційної політики України Середа, 16 вересня 2020 р.

13 вересня в пресслужбі соцмережі повідомили, що обійшли блокування на території України у своєму мобільному додатку. У відповідь на це РНБО заявила про те, що застосунок загрожує нацбезпеці, та пов’язала активізацію роботи російських соціальних мереж з місцевими виборами, які мають відбутися невдовзі. 

“Традиційні піки активності російських спецслужб припадають на важливі події в суспільно-політичному житті України. Зараз це місцеві вибори, які цілком імовірно можуть стати об’єктом інформаційного впливу за допомогою таких ресурсів, як вконтакті. Усім нам варто пам’ятати, що інформаційне протистояння триває: в той час, коли вконтакті працює над своєю “присутністю” в Україні, відповідні українські структури постійно працюють, щоб запобігти цьому”, – заявили в Мінкульті. 

Нагадаємо, що соціальна мережа “ВКонтакті” фактично заблокована в Україні з травня 2017 року. Тоді президент Петро Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції, яке, зокрема, містить “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів”, серед яких соціальна мережа “Однокласники”, а також сервіси Яндекса, Mail.ru та ін. 

Водночас юридичний аналіз санкцій, підготований коаліцією “За вільний інтернет”, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитися від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні й прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками. Однак уже цього року президент Володимир Зеленський продовжив заборону. 

Відомо, що в Україні деякі провайдери не блокують і половини заборонених РНБО сайтів, а експерти проєкту “Інтернет Свобода” розповідали про те, як українців судять за дописи в заборонених соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter