Мінкульт пропонує забирати нагороди у проросійських діячів за рішенням РНБО

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні ініціювали законопроєкт, який розширює механізм позбавлення державних нагород та почесних звань осіб, що підтримують російську агресію. Відповідно до документа, позбавити почестей можна буде і за рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

Про це повідомив тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв в ефірі телемарафону.

Фото: Львівська обласна військова (державна) адміністрація

“Історія, коли люди, які мають українські державні нагороди чи звання, виїхали до Росії, не нова. Ця проблема бере початок ще 2014 року. Законопроєкт передбачає позбавлення нагород не тільки за тяжкі кримінальні злочини, але й за дії, спрямовані на дискредитацію України, проти політики миру, національної гідності та безпеки”, – розповів Карандєєв.

За його словами, у чинному законодавстві відсутні інструменти, які б дозволяли позбавити таких осіб державних нагород.

Позиції, викладені у новому законопроєкті, потребують внесення змін до кількох ключових законодавчих актів України, зокрема до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, Закону про державні нагороди України та податкового законодавства.

Карандєєв каже, що офіційний список осіб, які можуть бути позбавлені нагород, Міністерство культури поки що не склало, але громадськість провела значну роботу в цьому напрямі.

На сьогодні існує перелік осіб, які становлять загрозу національній безпеці України, введений Верховною Радою. Цей перелік включає тих, хто підтримує агресію Росії та Білорусі проти України“, – зазначив посадовець.

За його словами, законопроєкт передбачає два основних механізми для прийняття рішень про позбавлення нагород:

  • рішення суду;
  • рішення РНБО, яке вводиться в дію указом президента.

Він також наголосив, що права людини при цьому не порушуються, оскільки надання чи позбавлення нагород не є збільшенням чи зменшенням прав.

Нагадаємо, що з 1 лютого в Україні запрацював Єдиний державний реєстр санкцій, де громадяни зможуть знайти актуальну та достовірну інформацію про субʼєктів, щодо яких застосували санкції. Наразі у ньому міститься інформація про 17 202 фізичних та юридичних осіб, які вважаються підсанкційними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter