В Україні запрацював Державний реєстр санкцій: для чого він потрібен

Дата: 02 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

З 1 лютого в Україні запрацював Єдиний державний реєстр санкцій, де громадяни зможуть знайти актуальну та достовірну інформацію про субʼєктів, щодо яких застосували санкції. Наразі у ньому міститься інформація про 17 202 фізичних та юридичних осіб, які вважаються підсанкційними.

Про це повідомила Рада національної безпеки та оборони України.

Фото: Getty Images

Реєстр створили за указом президента Володимира Зеленського. Ведення реєстру забезпечує Апарат РНБО України.

Згідно з рішенням РНБО, такий реєстр – це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про всіх суб’єктів щодо яких застосовано санкції.

Джерелами інформації реєстру є рішення Ради національної безпеки й оборони України, а також судові рішення про застосування санкцій.

“Дані в реєстрі оновлюються оперативно. Вони є відкритими і загальнодоступними, крім випадків, передбачених законом. На сайті є можливість в електронній формі отримати витяг з інформацією про особу”, – зазначили у РНБО.

Серед іншого, у реєстрі є інформація про:

  • підстави для застосування, змін або скасування санкцій; 
  • перелік санкцій, які застосовуються до кожної особи; 
  • органи, відповідальні за виконання рішення Ради національної безпеки й оборони України щодо застосування санкцій; 
  • перелік осіб, щодо яких застосовано санкції, і відомості для їх ідентифікації; 
  • відомості про субʼєкта внесення пропозиції щодо застосування санкції тощо.

Нагадаємо, що у грудні минулого року Європейський Союз ухвалив рішення, що потенційно дозволяє зберігати санкції проти громадян Росії у відповідних списках і після їхньої смерті.

Рада ЄС зможе зберегти санкції щодо померлої особи, якщо вважатиме, що ці активи у разі розмороження можуть бути використані для фінансування війни Росії проти України – з міркувань, що у російських реаліях вони опиняться майже у тих самих руках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter