Санкції ЄС проти росіян можуть діяти навіть після їхньої смерті – ЗМІ

Дата: 24 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський Союз ухвалив рішення, що потенційно дозволяє зберігати санкції проти громадян Росії у відповідних списках і після їхньої смерті.

Про це інформує EUObserver.

Видання вказує, що вже десятки російських олігархів, що потрапили під санкції, намагаються оскаржити це у судах, а відкритий лобізм з цього питання зараз незаконний.

Більш того, згідно з ухваленим рішенням, тепер навіть смерть підсанкційної особи не обов’язково означає автоматичне викреслення із санкційного списку та розмороження активів. 

Рада ЄС зможе зберегти санкції щодо померлої особи, якщо вважатиме, що ці активи у разі розмороження можуть бути використані для фінансування війни Росії проти України – з міркувань, що у російських реаліях вони опиняться майже у тих самих руках.

“Цей крок був необхідний, тому що автоматична система вилучення померлих зі списків, яка діяла досі, була предметом занепокоєння”, – прокоментував виданню дипломат ЄС на умовах анонімності.  

“Ми ніколи не можемо бути впевнені, чи такі люди як Пригожині власник ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин , наприклад, справді померли, чи вони все ж таки живі”, – додав співрозмовник. 

Нагадаємо, у рамках останнього ухваленого12-го пакета санкцій під обмеження потрапили син Дмитра Медведєва, пропагандисти РФ, підприємства ОПК і військові.

У вересні ЄС виключив із санкційного списку трьох російських бізнесменів та полковника, який загинув в Україні. 

Раніше повідомлялося, що ЄС довго не ухвалював 12-го пакета санкцій проти Росії через позицію Австрії щодо перебування Raiffeisen Bank International у списку спонсорів війни.

“Посли ЄС досі не погодили 12-й пакет санкцій щодо РФ. Тепер Австрія скаржиться на те, що банк Raiffeisen потрапив до українського чорного списку НУО”, – писав 12 грудня 2023 року редактор “Радіо Свобода” з питань Європи Рікард Джозвяк.

Згодом Reuters звернув увагу, що Національне агентство України з питань запобігання корупції вилучило Raiffeisen з переліку міжнародних спонсорів війни на своєму сайті. Те, що ця домовленість була частиною компромісу Відня, підтвердив співрозмовник агенції в ЄС, інформує УП.

Raiffeisen Bank International є одним із небагатьох європейських банків, які продовжують роботу в Росії, банк ще й на 200% скористався санкціями, що призвели до виходу з російського ринку його конкурентів. 

Наразі Raiffeisen є одним з найважливіших фінансових каналів, в якому російські бізнеси здійснюють операції в доларах і євро. Завдяки цьому банк отримує величезні прибутки, з яких потім фінансує бюджет країни-агресора своїми податками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter