Мінкульт планує карати онлайн-сервіси, які пропонують російський контент

Дата: 23 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко просить уряд розглянути можливість застосування санкцій проти онлайн-сервісів, які пропонують російський контент.

Про це повідомляє Укрінформ.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

Ткаченко хоче, щоб у Кабміні розглянули можливість застосування обмежувальних заходів до окремих онлайн-сервісів.

“Пропонується протокольне доручення до Кабінету Міністрів розглянути можливість щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів до онлайн-сервісів, які пропагують та пропонують продукцію різного роду та контент російського виробництва в розрізі продукції та російських серіалів, які заборонені законом, типу сервіси ivi.ru чи відео library.ru”, – пояснив міністр. 

Нагадаємо, у Мінкульті нещодавно заявили, що звернуться до Apple, Google та інших провайдерів програмного забезпечення, щоб ті вилучили мобільний додаток російської соцмережі “ВКонтакті” з переліку доступних завантажень для українських користувачів. Причиною цього став обхід російською соцмережею блокування в застосунку.

Відомо, що вконтакті фактично заблокована в Україні з травня 2017 року. Тоді президент Петро Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції, яке, зокрема, містить “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів”, серед яких соціальна мережа “Однокласники”, а також сервіси Яндекса, Mail.ru та ін. 

Водночас юридичний аналіз санкцій, підготований коаліцією “За вільний інтернет”, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитися від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні й прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками. Однак уже цього року президент Володимир Зеленський продовжив заборону. 

Проте, як показують дослідження, в Україні деякі провайдери не блокують і половини заборонених РНБО сайтів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter