Мін’юст: Україна звернулася до ЄСПЛ щодо 71 політв’язня Кремля

Дата: 13 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Україна подала до Європейського суду з прав людини нову міждержавну скаргу щодо українських політв’язнів Кремля.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці повідомив заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

“У заяві: описані порушення по 71 політв’язню, на 130 сторінках, з близько 3000 сторінок доповнень”, – зазначив чиновник.

Він уточнив, що уряд України повідомляє про системні порушення з боку Росії Конвенції про захист прав людини і основних свобод, а саме: ст. 3 (заборона тортур і такого, що принижує гідність поводження); ст. 5 (особиста свобода); ст. 6 (справедливий суд); ст. 8 (повагу до особистого і сімейного життя); ст. 10 (свобода вираження); ст. 13 (ефективний засіб захисту); ст. 18 (заборона використання дозволених Конвенцією обмежень прав для цілей інших ніж ті, для яких вони були передбачені).

Ліщина зазначив, що стосовно Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усеїна Куку і Сергія Литвинова додатково подані заяви про надання належного медичного забезпечення та інформації про стан здоров’я.

Раніше міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що Україна має намір подати позов до Європейського суду з прав людини щодо українських політв’язнів, які перебувають у Росії. Зволікання з його подачею було викликане бажанням дипломатичним шляхом врегулювати це питання.

Європейський парламент закликав Росію негайно звільнити всіх українських політичних бранців, які були незаконно затримані, заарештовані і поміщені у в’язницю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter