Міністри закордонних справ Туреччини та України говорили про звільнення українських полонених, незаконно утримуваних Росією

Дата: 21 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга під час візиту до Анкари обговорив з турецьким колегою Хаканом Фіданом звільнення українських полонених, зокрема кримських татар. 

Про це головний дипломат країни розповів за результатами зустрічі з турецьким колегою Хаканом Фіданом, повідомляє  QIRIM.News.

Андрій Сибіга та Хакан Фідан

У межах свого візиту до Туреччини міністр закордонних справ України Андрій Сибіга обговорив з місцевою владою сприяння у звільненні полонених з російського полону, зокрема кримських татар.

За його словами, Туреччина підтримує Формулу миру та є лідером у напрямі продовольчої безпеки.

“Туреччина – наш стратегічний партнер, з яким ми прагнемо розвивати взаємовигідні відносини… Цінуємо зусилля турецької влади і особисто президента Реджепа Тайїпа Ердогана, спрямовані на справедливе завершення війни. Ми вдячні за допомогу, яку надає Туреччина з перших днів війни”, – зазначив посадовець.

Сибіга підкреслив, щоФормула миру – це єдиний всеосяжний шлях до справедливого тривалого миру”. Він повідомив, що поінформував свого турецького колегу про “План перемоги”, який є практичним інструментом втілення Формули миру.

Окремо він ще раз спинився на питанні російського терору, який загрожує продовольчій безпеці.

“З початку осені російські удари вже пошкодили чотири судна, зокрема із зерном для Єгипту, кукурудзою для Італії, гуманітарним вантажем продовольчої програми ООН для Палестини… Нам потрібна сильна позиція партнерів, аби зупинити цей терор”, – підкреслив Сибіга.

На завершення Сибіга розповів про успіхи у двосторонній співпраці. Зокрема, Туреччина будує кораблі для Військово-Морських сил України.

Нагадаємо, четвертий пункт Формули миру передбачає, що всі українські полонені, включно з цивільними особами, які утримуються в Росії та на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в Автономній Республіці Крим, повинні бути звільнені шляхом повного обміну військовополонених, звільнення всіх незаконно затриманих осіб та повернення всіх інтернованих та цивільних осіб, які були насильно переміщені та депортовані, зокрема дітей.

Парламентська асамблея Ради Європи 2 жовтня одноголосно ухвалила резолюцію “Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні в полоні внаслідок агресивної війни Росії проти України”, де засудила утримання в російському полоні українських військовополонених, цивільних, а також іноземців, які воюють за Україну.

За даними Офісу генпрокурора України, наведеними в резолюції, станом на вересень 2024 року в реєстрі безвісти зниклих за особливих обставин зареєстровано 65 956 військовополонених та цивільних, серед яких 50 916 вважалася зниклими безвісти. Наразі з російського полону повернули 3 672 особи, зокрема 168 цивільних. У відомстві наразі виявили 49 місць тримання під вартою українських військовополонених на території РФ, 16 в’язниць на тимчасово окупованій території та шість тюрем для цивільних.  Понад 6 тисяч бійців досі перебувають у полоні.

Напередодні Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що станом на 14 жовтня 2024 року окупанти незаконно ув’язнили на Кримському півострові 218 осіб, з них 132 – кримські татари. Із загальної кількості 43 – арештовані (з них 28 – кримські татари), 151 – ув’язнені (з них 97 кримських татар), 26 – без статусу (з них 6 – кримські татари).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter