Міністр закордонних справ Польщі запропонував передати окупований Крим під мандат ООН і провести там “чесний референдум”: у Меджлісі відреагували

Дата: 19 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Під час дискусії на 20-й щорічній зустрічі YES у Києві міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував передати окупований Крим під мандат ООН, щоб провести там “чесний референдум”, у Меджлісі кримськотатарського народу назвали такі заяви “неприпустимими та цинічними”. 

Про пропозицію Сікорського повідомив “Інтерфакс-Україна”, відповідь Меджлісу оприлюднена на сайті організації.

Рефат Чубаров і Радослав Сікорський

Очільник польского МЗС зазначив, що Крим є важливим як для України, так і для Путіна. Тому, на його думку, домовитися про мир без демілітаризації півострова обидві країни не зможуть.

“Ми могли б передати його під мандат ООН із місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями, і таке інше… І ми могли б відкласти це на 20 років”, – вважає Сікорський.

У відповідь на цю заяву голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров сказав, що такі пропозиції є “неприпустимими і цинічними”, і не відповідають інтересам України та кримських татар.

Він нагадав, що відповідно до українського законодавства та міжнародного права, законними жителями Криму є виключно громадяни України та особи, які в законний спосіб оформили своє постійне або тимчасове перебування на українській території, що підтверджується у встановленому українським законодавством порядку.

Будь-які інші спроби встановлення законності проживання людини в українському Криму не потрібні та недоцільні, наголосив Чубаров. Тому будь-які пропозиції щодо вирішення питання припинення війни Росії проти України, досягнення миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності, відновлення порушених прав і свобод українських громадян на окупованих територіях має відбуватися на основі національного законодавства України та міжнародного права.

“Крим – це тимчасово окупована території України і першим кроком до встановлення миру має бути виведення російських окупаційних військ з території півострова”, – сказав голова Меджлісу.

Він також наголосив, що обговорення будь-яких питань щодо майбутнього тимчасово окупованого Криму має відбуватися лише за участю та згодою держави Україна та корінного кримськотатарського народу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила: торгівля Кримом неможлива, оскільки півострів є невіддільною частиною України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter